Trending in Haarlemmermeer

In Expo Haarlemmermeer in het dorp Vijfhuizen reikte Jan Nederstigt (D66), wethouder Duurzaamheid van de gemeente Haarlemmermeer, een man ook die er niet voor terugdeinst om de Haarlemmermeer te bestempelen tot ‘de circulaire hotspot van 2016’, de SHARE-awards uit aan bedrijven uit de Haarlemmermeer die producten maken uit natuurlijke grondstoffen.

Behalve Jan Nederstigt, die de award zelf verzon, en wat ambtenaren en ingehuurde pr-medewerkers kon het waarschijnlijk weinig mensen schelen dat ze in de Haarlemmermeer vonden dat ze er heel duurzaam en circulair bezig zijn. Mij niet in ieder geval en om me heen vielen ze ook bij bosjes in slaap, bij weer een pitch van weer een duurzame ondernemer die bijvoorbeeld uit aubergine en truffel bakstenen kon maken.

Ik had u dit allemaal bespaard, en me graag beperkt tot een verslag voor de opdrachtgever die erom vroeg, als dit ongelooflijk saaie evenement gisteren niet een paar keer ‘trending topic’ op Twitter was, wat thuisblijvers de suggestie zou kunnen geven dat ze heel wat gemist hadden tijdens #ShareCE2015.

Ze misten niets, nou ja wethouder Jan Nederstigt die met citaten als ‘Je kunt een koelkast van vierhonderd euro kopen. Of een van zeshonderd die langer meegaat. Daar moeten we naartoe’.

Hoe kon dit non-evenement zo populair zijn?

Omdat ze erom vroegen.

Na iedere spreker klom de blonde dagvoorzitter Marga Hoek dat podium op. Eerst vroeg ze de hele tijd of er alsjeblieft kon worden getwitterd over #ShareCE2015, daarna smeekte ze het en toen ze haar zin had gaf ze haast jubelend de tussenstanden door. Ze bleef maar zeggen dat ‘we’ trending op Twitter waren en dat ‘we’ door moesten gaan met twitteren zodat straks de hele wereld wist dat ze in Haarlemmermeer bouwden aan een circulaire economie.

Elke keer als Marga Hoek begon te tetteren zag je de duurzame plaatselijke ondernemers op commando ‘#ShareCE2015’ tikken op hun smartphone. Marga laste zelfs twitterpauzes in.

„Hebben we allemaal getwitterd? Mooi! Gaan we weer door!”

Met weer een duurzaam verhaal van jewelste.

Na afloop, tijdens de duurzame borrel, had niemand het meer over duurzaamheid en als het al ter sprake kwam was dat omdat ze van de organisatie overal – op iedere stoel, tussen de schalen met duurzame hapjes en zelfs bij het duurzaam toilet – de vuistdikke ‘internationale editie’ van het meeneemboek Zakendoen in de nieuwe economie van dagvoorzitter Marga Hoek hadden neergelegd.

„Wat doet dat eigenlijk met het milieu?”, vroeg een enkele kniesoor zich af. Maar wat kon dat eigenlijk schelen?

Weinig, #ShareCE2015 was trending, Haarlemmermeer stond op de duurzame kaart.