Vertrek succesauteur van voetbalboeken flinke klap voor WPG

Michel van Egmond Koen van Weel / ANP

Bestsellerauteur Michel van Egmond vertrekt eveneens bij WPG uitgevers, drie weken na het ontslag van Johan Derksen.

Gisteren werd bekend dat Van Egmond en Derksen hun voetbalboeken voortaan zullen uitbrengen bij het concern Overamstel uitgevers. Zij gaan samen met Derksens dochter Marieke verder onder de naam Derksen, Van Egmond & Derksen.

Half september werd Johan Derksen op staande voet ontslagen, nadat hij in een interview had gezegd een eigen voetbaltijdschrift te willen oprichten dat zou gaan concurreren met het tijdschrift Voetbal International van WPG, waaraan hij jarenlang leiding gaf.

Het was toen de vraag in hoeverre dit een probleem zou zijn voor WPG. Dat zou afhangen van wat Michel van Egmond, auteur van bestsellers als Gijp en Kieft, zou gaan doen. Van Egmond zei toen de situatie even te laten betijen. Nu zegt hij: „Ik heb toch gekozen voor de samenwerking met Johan en Marieke. We hebben al acht jaar prettig samengewerkt en door het ontslag van Johan konden we niet meer verder bij WPG.”

Volgens Van Egmond hebben ze puur op gevoel gekozen voor Overamstel „ Overamstel komt op ons over als een enthousiaste, daadkrachtige, moderne club mensen.” Overamstel bestaat uit zes uitgeverijen: Carrera, Hollands Diep, Lebowski, Meridiaan, Moon en The House of Books.

Van Egmonds vertrek is een flinke klap voor WPG en de Bezige Bij, waar Voetbal International was ondergebracht. Van Gijp werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Het boek Kieft werd het bestverkochte boek van 2013. Met beide boeken won hij de NS Publieksprijs.