Topvrouw Ellen Kullman van DuPont stapt plotseling op

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Topvrouw Ellen Kullman van chemiebedrijf DuPont stapt volgende week op. Een verrassend eind van een periode waarin zij, in ieder geval tijdelijk, de aanvallen van activistische investeerders wist af te slaan, schrijft The Wall Street Journal.

Het bedrijf heeft niet aangegeven waarom Kullman vertrekt, maar de bekendmaking volgt op opnieuw een verlaging van de winstverwachting. En dat was de zoveelste in de afgelopen jaren. Vooral de sterke dollar en de verzwakking van de agrarische markten in met name Brazilië drukken op de resultaten.

De dalende winsten waren voor grootaandeelhouder Nelson Peltz en zijn Trian Fund Management LP eerder dit jaar de aanleiding om kritiek te uiten op de koers van DuPont en een plek in de raad van bestuur op te eisen. Kullman wist die aanval af te weren na een stemming onder alle aandeelhouders die ze met een nipte meerderheid won.


Ellen Kullman in betere tijden

Maar nu treedt ze op 59-jarige leeftijd toch plotseling terug, nadat ze het chemieconcern met hoofdkantoor in Delaware sinds 2009 heeft geleid.

Voormalig FED-baas Bernanke bekritiseert rol Congres na crisis

In zijn memoires beschuldigt voormalig FED-voorzitter Ben Bernanke het Amerikaanse Congres ervan te weinig te hebben gedaan om de VS uit de crisis te helpen.

“I often said that monetary policy was not a panacea — we needed Congress to do its part. After the crisis calmed, that help was not forthcoming.”

Volgens The Financial Times geeft Bernanke toe dat ook de FED fouten heeft gemaakt, bijvoorbeeld door sommige gevaren in aanloop naar de crisis over het hoofd te zien. Maar daarna had het de hulp nodig van het Congres, omdat de FED ook niet alle problemen in z’n eentje kan oplossen.

“The Fed can support overall job growth during an economic recovery, but it has no power to address the quality of education, the pace of technological innovation, and other factors that determine if the jobs being created are good jobs with high wages.”

Bernanke geeft vooral de Republikeinen de schuld van het slappe optreden van het Congres na de crisis. Hij was zelf Republikein, maar heeft nu weinig meer met het ‘know-nothingism’ van de rechterzijde van de partij.

“I didn’t leave the Republican Party. I felt that the party left me”

‘Google investeert in versleutelde berichtenservice’

Google gaat investeren in Symphony, een jong bedrijfje voor het versturen en bewaren van geavanceerd versleutelde berichten, meldt Re/Code. Symphony richt zich vooral op financiële bedrijven die veilig willen communiceren en ook verplicht zijn hun berichten jarenlang te bewaren, mochten toezichthouders ooit onderzoek willen doen.

The New York Department of Financial Services zette eerder vraagtekens bij de versleutelingstechnologie van Symphony, omdat deze ook gebruikt kan worden om kritisch onderzoek te ontlopen. Maar nu is een overeenkomst gesloten tussen de toezichthouder en de grote investeringsbanken die gebruik willen maken van Symphony.

Google is het eerste bedrijf buiten de financiële wereld dat geld steekt in de veelbelovende start-up. Eerder kreeg Symphony (dat een alternatief wil zijn voor de Bloomberg terminals) al steun van vijftien grote banken, waaronder Goldman Sachs, Bank of America, Merril Lynch en J.P. Morgan. Hoeveel geld Google investeert, is niet bekend, maar de totale waarde van Symphony bedraagt na de deal 650 miljoen dollar. De officiële bekendmaking van de overeenkomst wordt op z’n vroegst volgende week verwacht.

    • Arjan Meesterburrie