Toch maar Johan Derksen achterna

Michel van Egmond verlaat WPG uitgevers, drie weken na het ontslag van Johan Derksen. Een flinke klap voor de uitgeverij: Van Egmond was daar veruit de belangrijkste auteur.

foto KOEN VAN WEEL/ ANP

Bestsellerauteur Michel van Egmond vertrekt eveneens bij WPG uitgevers, drie weken na het ontslag van Johan Derksen. Gisteren werd bekend dat Van Egmond en Derksen hun voetbalboeken voortaan zullen uitbrengen bij het concern Overamstel uitgevers. Zij gaan samen met Derksens dochter Marieke verder onder de naam Derksen, Van Egmond & Derksen.

Half september werd Johan Derksen op staande voet ontslagen nadat hij in een interview had gezegd een eigen voetbaltijdschrift te willen oprichten dat zou gaan concurreren met het tijdschrift Voetbal International van WPG. Het was toen de vraag in hoeverre dit een probleem zou zijn voor WPG. Dat zou afhangen van wat Michel van Egmond, auteur van bestsellers als Gijp en Kieft, zou gaan doen.

Van Egmond was tevens hoofdredacteur van het boekenimprint VI Boeken bij WPG. Destijds zei hij de situatie even te laten betijen. Nu licht hij zijn besluit als volgt toe: „Ik heb toch gekozen voor de samenwerking met Johan en Marieke. We hebben al acht jaar prettig samengewerkt en door het ontslag van Johan konden we niet meer verder bij WPG.”

Volgens Van Egmond hebben ze puur op gevoel voor Overamstel gekozen. „Zoals bij de meeste beslissingen die we nemen. Overamstel komt op ons over als een enthousiaste, daadkrachtige, moderne club mensen.” Overamstel uitgevers bestaat uit zes uitgeverijen: Carrera, Hollands Diep, Lebowski, Meridiaan, Moon en The House of Books.

Meer dan 350.000 exemplaren

Van Egmonds vertrek is een flinke klap voor WPG en de Bezige Bij, waar Voetbal International was ondergebracht. Van Egmond was veruit de belangrijkste auteur van de uitgeverij. Van Gijp werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Het boek Kieft, dat een jaar later verscheen, werd het bestverkochte boek van 2013. Met beide boeken won hij de NS Publieksprijs.

Zijn recent verschenen Feyenoordboek De snor van József Kiprich staat al drie weken achter elkaar in de top-10 van de bestsellerslijst en eerder dit jaar domineerde het boek Topshow, waarvan Van Egmond co-auteur was, de bestsellerlijsten.

Martijn Griffioen, algemeen directeur van Overamstel, is uiteraard blij met de komst van het drietal. De uitgeverij Derksen, Van Egmond & Derksen zal volgens hem „gewoon verder gaan met de succesformule waarop de uitgeverij Voetbal International gebaseerd was. Van Egmond schrijft goede boeken en Derksen vertelt erover op tv, dat is een succesvolle combinatie”.

Marieke Derksen zal net als bij VI Boeken de dagelijkse praktijk op zich nemen. Wanneer de eerste titel zal verschijnen, kunnen Van Egmond en Griffioen nog niet zeggen. Over onderlinge afspraken wil Griffioen geen uitspraak doen.

De al verschenen boeken blijven in het fonds van VI Boeken. Wat er verder met VI Boeken gaat gebeuren is onduidelijk.

De uitgever van De Bezige Bij, Henk Pröpper, was onbereikbaar voor commentaar.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger