TNT weer meer richting FedEx

De top van TNT heeft nog steeds alle vertrouwen in overname door FedEx.

TNT Express heeft 58.000 werknemers. Na de overname door FedEx blijft het Europese hoofdkantoor in Hoofddorp. Foto Simon Dawson, Bloomberg

Antony Burgmans, president-commissaris van koeriersbedrijf TNT Express, kent geen twijfel. De overname van TNT (2014: 6,7 miljard euro omzet, 195 miljoen euro verlies) door de Amerikaanse branchegenoot FedEx gaat door. Het wachten is alleen nog even op toestemming van de Europese Commissie, die uiterlijk 13 januari 2016 met een oordeel komt. Burgmans, gisteren tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering: „We zien geen enkele aanleiding om somber te zijn over de uitkomst, integendeel.”

Veel anderen zien die aanleiding wel. Het is nog maar zeer de vraag of Brussel akkoord gaat met de in april aangekondigde overname. Eurocommissaris Margrethe Vestager, belast met mededingingsbeleid, doet onderzoek naar de gevolgen voor Europese consumenten en bedrijven. Als die door verminderde concurrentie geconfronteerd worden met hogere prijzen voor koeriersdiensten, zegt de Commissie nee tegen de overname.

Dat is geen ondenkbaar scenario, gezien de vorige overnamepoging van TNT, door UPS. Die strandde begin 2013 op een Europees nee omdat het aantal grote spelers op de Europese markt te klein zou worden. Nu zijn dat er nog vier: UPS en FedEx uit de VS, DHL van Deutsche Post en het relatief kleine TNT uit Hoofddorp.

Burgmans en bestuursvoorzitter Tex Gunning, die allebei opstappen als de overname slaagt, antwoordden gisteren slechts summier op vragen over de Brusselse hindernis. De boodschap was vooral dat ze nog steeds alle vertrouwen hebben in een goede afloop. Waar dat vertrouwen precies op is gebaseerd blijft onduidelijk.

Op de vraag van beleggersvereniging VEB naar het verschil tussen de overname door FedEx en UPS verwees Burgmans naar het geringe marktaandeel van FedEx in Europa. Het netwerk van UPS overlapte meer met TNT en was bedreigender.

DHL en UPS zullen zich met met alle middelen verzetten tegen de komst van de reus uit Memphis (omzet 45 miljard dollar, 325.000 werknemers). Naar verluidt voorziet UPS, dat zich niet heeft neergelegd bij de afwijzing van twee jaar geleden, de Europese Commissie van informatie om FedEx uit Europa te weren. Burgmans en Gunning gingen er niet op in.

Aandeelhouders hebben tot 30 oktober de tijd om hun aandelen aan te bieden. De drempel is gisteren verlaagd van 95 naar 80 procent: als 80 procent van de aandelen in handen van FedEx is, gaat de overname door.

Licht gesputter uit de zaal over het bod van FedEx leidde evenmin tot veel debat. De top van TNT vindt 8 euro per aandeel (huidige koers 6,7 euro) een prachtig bod, kleine aandeelhouders denken met weemoed aan het bod van 9,50 euro van UPS. De situatie van TNT is nu eenmaal verslechterd, verklaarde Burgmans, vandaar ook de winstwaarschuwing die vlak voor de vergadering naar buiten kwam. Hij gaf de schuld vooral aan eerdere bestuurders, die te weinig hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld ICT. Pas over drie tot vijf jaar verwacht TNT weer betere resultaten.

    • Mark Duursma