Terg ons niet langer met vroege colleges en help de NS

Universiteiten, luister naar de NS en begin wat later, zegt . Niet hun kater, maar hun bioritme speelt studenten vaak parten.

Problemen bij NS! Wegens een enorme saneeroperatie van Sprinters en Intercity’s moeten onze geel-blauwe vrienden van het spoor het een tijdje met minder treinen doen. Gevolg: kortere treinen en dus minder comfort, meer veevervoer.

Pas eind 2016 komen gloednieuwe Stadlertreinen de rails op. Tot die tijd wordt het dus passen en meten en vooral heel blij zijn als je überhaupt in de trein past. Althans: in de spits. Daarbuiten worden geen grote problemen verwacht. De enige manier om de pijn nog te verzachten is dus om reizigers buiten te spits te laten reizen.

NS-interim-topman Roger van Boxtel riep daarom vrijdag in Nieuwsuur onderwijsinstellingen op om hun lestijden meer te spreiden of te verlaten. Zelf nam hij alvast het goede voorbeeld door NS-kantoormedewerkers op andere tijden te laten werken en reizen. Wat NS kan, kunnen universiteiten en hogescholen ook, toch?

„Nee, dat kunnen we niet!” riepen zij direct. Zonder ook maar enig onderzoek te doen, wezen de scholen Van Boxtels voorstel af. Een dikke nul op rekest. „De oproep miskent de complexiteit van lesroosters maken”, reageerde Jan van Zijl van de MBO Raad, „en dat voor een periode van een half jaar”.

Nee meneer Van Zijl, niet voor een half jaar, dit idee moet voor altijd worden doorgevoerd. Daarmee helpt u niet alleen de NS, maar ook uw eigen school en uw studenten.

Allereerst die arme studenten, zoals ik, die tussen het feestje hier en het bijbaantje daar ook nog naar college moeten. Wij hebben nogal moeite met college op de vroege ochtend. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het nogal eens een avondje laat wordt, maar ook omdat onze concentratie pas later op de dag op gang komt.

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut bleek dat jongeren het best presteren tussen 10.00 en 12.00 uur en na 15.00 uur. Dat komt niet door een heftige kater, maar door schommelingen in ons biologisch ritme. Een college dat al om 08.30 uur start is eigenlijk verloren moeite. Wij slapen dan nog. De ene helft thuis, de andere helft in de collegezaal.

Daarnaast is een vroeg college onethisch voor studenten die van ver komen. Zo staat mijn zus doordeweeks al om 06.00 uur op om vanuit het Gelderse Didam naar Tilburg te pendelen, vergezeld door studenten die naar Enschede of Rotterdam moeten. Zeker nu het leenstelsel wordt ingevoerd, maar het studentenreisproduct aanblijft, zullen studenten liever uren reizen dan zichzelf nog verder in de schulden te werken door op kamers te gaan. Voor hen zal een later college het biologisch ritme enigszins op een leefbaar peil brengen, al moet ook worden voorkomen dat zij door verschoven collegetijden diep in de nacht pas thuiskomen.

Om die reden hebben veel leeftijdsgenoten een studie dicht bij huis gekozen, terwijl een opleiding in Amsterdam eigenlijk beter op hun wens aansluit. Het merendeel van de studenten uit mijn geboortedorp Didam studeert in Arnhem, Nijmegen of Wageningen, omdat die steden nog te bereizen zijn zonder al te vroeg op te staan.

Dus meneer Van Zijl, de reikwijdte van uw scholen neemt toe en de studenten zitten ook nog eens energieker in de collegezaal. Dus hup, schuif die collegetijden anderhalf uur op en gauw een beetje, dan kan ik tenminste nog zitten in de trein.