Syrië is nieuw twistpunt Moskou-NAVO

Rusland hint nu ook op inzet ‘vrijwilligers’ op de grond. Russische schending Turks luchtruim wekt woede bij de NAVO.

Russische inmenging in Syrische burgeroorlog

De achterdocht en spanning tussen Rusland en het Westen over het Russische luchtoffensief in Syrië groeien met de dag. Russische gevechtsvliegtuigen blijken afgelopen weekend niet eenmaal maar twee keer riskante confrontaties met Turkse F-16’s te hebben gehad boven het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De NAVO zei vanmorgen dat de schending van het Turkse luchtruim „er niet uitziet als toeval”.

Tegelijkertijd zijn er berichten dat Russische ‘vrijwilligers’ zich gaan mengen in de strijd op de grond. Ondanks eerdere verzekeringen van president Poetin dat de Russen geen plannen hebben om grondtroepen naar Syrië te sturen, doet dit sterk denken aan de ‘vrijwilligers’ die in het oosten van Oekraïne opdoken.

De Russische admiraal Vladimir Komojedov zei gisteren tegenover het persbureau Interfax: „Groepen Russische vrijwilligers zullen waarschijnlijk opduiken aan de zijde van het Syrische leger als gevechtstroepen”. Zulke vrijwilligers kunnen volgens hem „niet worden tegengehouden”. Het zou daarbij gaan om mannen die eerder gevechtservaring hebben opgedaan aan de zijde van rebellen in Oekraïne. Hun voornaamste drijfveer is volgens Komojedov geld. Volgens Interfax zouden zulke vrijwilligers op vijftig dollar per dag kunnen rekenen.

Analisten zijn er niet zeker van wat de Russische acties en uitlatingen betekenen. Ze zijn het erover eens dat de interventie bedoeld is om een val van president Assad te voorkomen. Maar waarom riskeert hij met gewaagde luchtmanoeuvres aan de Turkse grens een conflict met de NAVO?

Turkije meldde maandag aanvankelijk dat zaterdag slechts één Russische straaljager het Turkse luchtruim had geschonden. Turkse F-16’s hadden het toestel onderschept en terug naar Syrië gedirigeerd. De Russische ambassadeur werd op het matje geroepen.

Rusland zei dat de straaljager door het slechte weer en een navigatiefout maar heel even het Turkse luchtruim was binnengegaan. Maar gisteravond bleek dat er zich een tweede incident heeft voorgedaan. Het Turkse leger meldde dat een MIG-29 gevechtsvliegtuig twee Turkse F-16’s provoceerde door ze ruim vijf minuten met zijn radar in het vizier te nemen.

Wat zeggen de Russen? Bekijk de slideshow

Opnieuw werd de Russische ambassadeur ontboden. Moskou ontkende eerst dat er sprake was van een tweede incident, later zei het zijn data te checken. De Russische uitleg wordt door Turkse journalisten afgedaan als belachelijk en ongeloofwaardig. Een defensieanalist zei in de Turkse krant Star dat Rusland probeert de Turkse en NAVO-luchtafweer te testen.

De NAVO-ambassadeurs bespraken gisteravond de Russische acties. In een verklaring roepen ze Rusland op direct „op te houden” met zijn „onverantwoordelijke gedrag”. Secretaris-generaal Stoltenberg zei vanmorgen dat de NAVO „geen echte verklaring” heeft gekregen van wat er is gebeurd.

    • Toon Beemsterboer
    • Floris van Straaten