Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Boze bewoners Oranje blokkeren bussen met asielzoekers en belagen staatssecretaris

Bewoners blokkeren de weg naar het vakantiepark Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen.
Bewoners blokkeren de weg naar het vakantiepark Oranje waar asielzoekers worden opgevangen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft de gemeente Midden-Drenthe opgedragen zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen. Foto Vincent Jannink/ANP

Inwoners van het Drentse dorp Oranje hebben vanavond de auto van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) geprobeerd tegen te houden. Daarna blokkeerden ze de weg voor twee bussen met asielzoekers. De inwoners zijn boos omdat in het dorp 1.400 asielzoekers worden ondergebracht, terwijl was beloofd dat het er maximaal 700 zouden worden.

Na overleg met de politie lieten de bewoners de vluchtelingen alsnog door richting het vakantiepark waar ze worden ondergebracht. De bussen mochten niet verder. Onze redacteur Wubby Luyendijk:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Natuurlijk, zeggen de dorpelingen, het gaat ons niet om de vluchtelingen, het gaat ons om afspraken die politiek niet nakomt

Vrouw blokkeert auto Dijkhoff

Dijkhoff was in Oranje om de ongeruste 130 inwoners van het dorp bij te praten over de komst van 700 extra asielzoekers tijdens een besloten bijeenkomt. Daarbij liepen de gemoederen hoog op, omdat bewoners zich belazerd en gechanteerd voelden. Dat de staatssecretaris zei te beseffen dat hij met zijn beslissing de burgemeester en de commissaris van de koning overrulede, mocht niet baten. De emoties liepen zo hoog op dat de staatssecretaris uit voorzorg besloot te vertrekken.

Twitter avatar rosatimmer Rosa Timmer Het gaat er hier heftig aan toe. Mensen vinden het smerig gespeeld, stemverheffingen, gehoon. #oranje

Op dat moment werd zijn auto werd tegengehouden door de boze bewoners. Daarop draaide de chauffeur de auto om en probeerde hij via een andere route weg te komen. Een vrouw blokkeerde daar de weg, zo blijkt uit beelden van NOS. Dan trekt een beveiliger haar weg. Daarbij valt de vrouw en verwondt ze zich. Ze is afgevoerd met een ambulance.

Zonder overleg

Eerder vandaag werd bekend dat Dijkhoff de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, opdracht heeft gegeven om zo snel mogelijk nog eens 700 asielzoekers onder te brengen in het plaatselijke vakantiepark. Volgens afspraak waren dat er al 700. De plotselinge verdubbeling leidde tot veel onbegrip. Zo reageerde de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar:

“Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen.”

En gedeputeerde Henk Jumelet van Drenthe:

“De noodzaak voor opvang van vluchtelingen is duidelijk, maar ook ik ben teleurgesteld over de gang van zaken in Oranje.”

Het is de tweede keer dat de komst van asielzoekers in een gemeente tot grote onrust bij de bewoners heeft geleid. Twee weken geleden bestormden woedende inwoners van Purmerend een raadsvergadering, die daarop werd afgelast. De burgers waren boos over de komst van een asielzoekerscentrum voor 750 vluchtelingen naar de Noord-Hollandse gemeente.