Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Rusland schond Turks luchtruim

De westerse wereld is opnieuw boos om de manoeuvres die de Russische luchtmacht uitvoert. Turkije maakte gisterochtend melding van een Russisch gevechtsvliegtuig dat zijn luchtruim zaterdag boven de provincie Hatay schond. Het toestel had even daarvoor een dorp net over de grens in Syrië gebombardeerd, meldden Turkse media. De regering in Ankara stuurde onmiddellijk F-16's en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Russische ambassadeur Andrej Karlov op het matje. Minister Feridun Sinirlioglu van Buitenlandse Zaken belde met zijn ambtgenoot Sergej Lavrov om te protesteren. Hij nam tevens contact op met Londen, Parijs, Rome en Washington, alsmede met secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. De NAVO, Turkije is lid sinds 1952, kwam gistermiddag in Brussel met spoed bijeen en waarschuwde Rusland. Bovendien werd het Kremlin om een toelichting gevraagd. Die kwam prompt: het vliegtuig had slechts enkele seconden boven Turks grondgebied gevlogen. Sinds Rusland zijn luchtmacht woensdag inzette, kreeg Moskou wereldwijde kritiek over zich heen. De bewering dat de vliegtuigen stellingen van de Islamitische Staat aanvallen, wordt uitsluitend geloofd in Damascus, bij bondgenoot Bashar al-Assad, de president van Syrië die mag rekenen op de steun van Rusland. Het Westen is ervan overtuigd dat de Russen ook en vooral de rebellen aanvallen die zich tegen Assad hebben gekeerd. Het incident boven Turkije was goed voor stevige kritiek. De Amerikaanse president Obama, de Britse premier Cameron en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelden de actie in harde bewoordingen.