Separatisten én Kiev weg uit Loegansk

De Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten zijn gisteren begonnen tanks en lichte artillerie terug te trekken uit Loegansk, het frontgebied in het oosten van het land. De maatregel maakt deel uit van het akkoord dat vorige week tussen de strijdende partijen is gesloten. In het akkoord werd besloten dat de eerder afgesproken wapenstilstand werd verlengd. De separatisten spraken van een mogelijk „einde van de oorlog met de Oekraïense regering”.

In februari werd op een top in Minsk al besloten tot de terugtrekking van troepen en zware wapens. Hier kwam in eerste instantie weinig van terecht, maar de laatste weken houden de partijen zich beter aan de wapenstilstand. In Loegansk zet de terugtrekking nu door, in Donetsk zullen de separatisten pas op 18 oktober weggaan, mits het staakt-het-vuren tot die tijd wordt nageleefd.

De terugtrekking van het militaire materieel uit Loegansk gebeurt onder toezicht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en zou over twee weken moeten zijn voltooid. De OVSE meldt dat het staakt-het-vuren in grote lijnen wordt nageleefd, maar waarschuwde vorige week wel voor een nieuwe escalatie nadat in het rebellengebied nieuwe Russische wapensystemen waren gesignaleerd. (Reuters)