‘Schutter Oregon kampte met psychische problemen’

Bord bij de ingang van de campus waar vorige week negen mensen werden gedood. Foto ANP/EPA/GARY BREEDLOVE

De man die donderdag op een Amerikaanse universiteit negen mensen doodde en daarna zelfmoord pleegde, had volgens een politiewoordvoerder psychische problemen. Daarnaast zou uit een manifest blijken dat de schutter boos was omdat hij geen vriendin had.

De politiewoordvoerder meldt tegenover AP dat de moeder van de 26-jarige Christopher Harper-Mercer heeft gezegd dat haar zoon al geruime tijd psychische problemen had. Wat voor problemen dat waren, wordt zolang het onderzoek nog gaande is niet bekendgemaakt.

Wel heeft de politie details naar buiten gebracht over het manifest dat Harper-Mercer tijdens het incident aan een klasgenoot gaf. In dat document klaagt de schutter over dat hij geen vriendin heeft. Ook stelt Harper-Mercer dat hij erg rationeel is:

“Andere mensen denken dat ik gek ben, maar dat is niet zo. Ik ben juist degene die niet gek is.”

Discussie wapenwet opgelaaid

Harper-Mercer richtte vorige week een bloedbad aan in een klaslokaal van het Umpqua Community College, in het plaatsje Roseberg. Op dat moment was er een les schrijfvaardigheid gaande, die Harper-Mercer volgde. Hij had zes pistolen bij zich en droeg een kogelwerend vest.

Volgens de politie vroeg de schutter voor hij het vuur opende of er christenen in de zaal waren. Degenen die ja zeiden, werden gedood. Ongelovigen werden in een been geschoten. Toen de politie bij de universiteit arriveerde pleegde Harper-Mercer zelfmoord.

De schietpartij heeft discussie over de wapenwetten in de VS weer doen oplaaien. Een zichtbaar woeste president Obama stelde in een reactie dat dergelijke incidenten een ‘politieke keuze’ zijn. Daarnaast voorspelde hij de reactie van de machtige wapenlobby in de VS:

“Ik zie al voor me hoe op dit moment persberichten de wereld in gepompt worden: we hebben meer wapens nodig, zal daarin staan. Minder wapenwetten. Is er iemand die dat werkelijk gelooft? [...] Er is ongeveer één vuurwapen per man, vrouw en kind in Amerika. Dus hoe kan je met een stalen gezicht beweren dat we veiliger zijn met meer wapens?”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei dat de oplossing inderdaad ligt in het verder bewapenen van de bevolking. De schutter had in dat geval kunnen worden gestopt, aldus Trump.

    • Philippus Zandstra