Ruime Kamermeerderheid wil geen verplichte rekentoets, ook PvdA is tegen

Een grote Kamermeerderheid is tegen de verplichte rekentoets in het voortgezet onderwijs.
Een grote Kamermeerderheid is tegen de verplichte rekentoets in het voortgezet onderwijs. Foto: ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid tegen het instellen van de verplichte rekentoets bij het eindexamen havo en vmbo tijdens dit schooljaar. Ook regeringspartij PvdA is tegen het plan van minister en partijgenoot Jet Bussemaker en staatssecretaris Dekker (VVD).

Daardoor staat de PvdA tegenover coalitiegenoot VVD, die het plan wel steunt. Naast de PvdA zijn ook SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP tegen invoering van de verplichte toets bij het eindexamen havo en vmbo.

Volgens PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing blijkt uit cijfers dat de rekentoets op het mbo, vmbo en de havo een te hoge drempel opwerpt voor het behalen van het diploma. Zolang het rekenonderwijs nog niet op niveau is, moet de toets niet worden ingevoerd, aldus Jadnanansing in een verklaring:

“Het gaat ons er om dat alle jongeren de beste kans krijgen op een goede toekomst.”

Uitstel tot 2020

De VVD blijft samen met de PVV voorstander van het plan en prijst de inzet van de eigen staatssecretaris Dekker. Kritiek is er op minister Bussemaker, die het mbo in haar portefeuille heeft; vanochtend schreven de bewindslieden dat de rekentoets voorlopig op dat schoolniveau niet wordt ingevoerd. Het rekenonderwijs op het mbo moet eerst verbeterd worden en daar heeft Bussemaker volgens de VVD gefaald. Invoering van de verplichte rekentoets in het mbo wordt nu doorgeschoven naar 2020.

Als het aan de PvdA ligt, gebeurt dat ook voor de havo en het vmbo. Verzet bestaat er ook tegen het invoeren van de toets op het vwo, maar leerlingen halen daar de toets over het algemeen wél.

Bij CNV Onderwijs wordt gepleit voor het volledig afschaffen van de verplichte rekentoets. Rekenen dreigt onevenredig zwaar mee te gaan tellen bij het eindexamen, aldus voorzitter Joany Krijt tegenover het ANP. Daarnaast vergroot de toets de rekenvaardigheid niet.