Raketaanval op hotel met Jemenitische regering - vijftien doden

Het Al-Qasr Hotel in Aden waar de regering verbleef. Foto EPA

In Jemen zijn drie raketten afgevuurd in de stad Aden, waaronder één op het al-Qasr Hotel waar de regering in ballingschap zit. Dat meldt persbureau Reuters.

Er vielen vijftien doden, allen militairen die het hotel beveiligden. Onder hen waren vier soldaten uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Update 15.30 uur
De aanval is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau AFP. De verklaring van IS spreekt de eerdere berichten tegen: IS heeft het over aanvallen door zelfmoordterroristen terwijl de eerdere nieuwsberichten spraken over raketaanvallen.

Regering ongedeerd

Volgens persbureau AP zijn de regeringsleden die hier verbleven, onder wie de vicepresident, de premier en andere hoge functionarissen die de hoofdstad Sana’a begin dit jaar ontvluchtten, ongedeerd gebleven.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi zat niet in het hotel; hij bevindt zich waarschijnlijk in het buitenland.

In totaal werden drie projectielen afgevuurd. De tweede raket miste het hotel en belandde in de buurt. De derde granaat kwam terecht in de wijk Buraiqah in Aden, waar veel buitenlandse soldaten zijn gehuisvest.

Het hotel wordt bewaakt door soldaten uit onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, een van de landen die onder leiding van Saoedi-Arabië de Houthi’s in Jemen bevecht.

STRIJD SINDS VORIG JAAR

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jemenitische regering (sunnitisch) en de Houthi’s (shi’itisch) is al maanden gespannen.

De president, de premier en het gehele kabinet van Jemen stapten op 22 januari op onder druk van de Houthi-rebellen. De rebellen grepen de macht, maar werden vervolgens door een internationale coalitie bestreden. De Houthi’s veroverden in februari en maart steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst nadat hij in februari hoofdstad Sana’a moest ontvluchten.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s.

    • Carlijn Vis