Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PVV komt met meldpunt voor ‘overlast’ door asielzoekers

De PVV komt, in navolging van het beruchte Polenmeldpunt, met een online meldpunt voor “overlast” door asielzoekers in Nederland. Dat meldt de PVV op de eigen website. Zo’n meldpunt is volgens de partij nodig vanwege “het toegenomen geweld in en om asielzoekerscentra in Nederland”.

PVV-leider Geert Wilders voerde zaterdag in het centrum van Almere actie tegen de uitbreiding van het asielzoekerscentrum daar.
PVV-leider Geert Wilders voerde zaterdag in het centrum van Almere actie tegen de uitbreiding van het asielzoekerscentrum daar. Foto ANP

De PVV komt, in navolging van het beruchte Polenmeldpunt, met een online meldpunt voor “overlast” door asielzoekers in Nederland. Dat meldt de PVV op de eigen website. Zo’n meldpunt is volgens de partij nodig vanwege “het toegenomen geweld in en om asielzoekerscentra in Nederland”.

De PVV is al wekenlang bezig met een harde campagne tegen de komst en huisvesting van asielzoekers in ons land. Wilders zei twee weken geleden bij de Algemene Politieke Beschouwingen dat Nederland wordt overspoeld door een “asieltsunami” en riep Nederlanders op “in verzet” te komen tegen de instroom van asielzoekers. In een toelichting bij de opening van het meldpunt schrijft Wilders nu dat “de PVV de Nedeerlandse burgers de kans geeft de Nederlandse burgers de kans hun ervaringen te delen met de enige politieke partij die wel naar hen luistert”.

Wilders spint de laatste tijd politiek garen bij de discussie over het vluchtelingenvraagstuk. De PVV steeg in de peiling van EenVandaag in een maand met zeven zetels naar 34 – 11 meer dan naaste belager VVD. Peil.nl, onderzoeksbureau van Maurice de Hond, liet een gelijke beweging zien. Of de stemming in het land echt aan het omslaan is, blijft echter twijfelachtig. “Zeven zetels is maar een paar procent van het electoraat”, zegt politicoloog Tom van Dijk vandaag in nrc.next. Bovendien blijkt uit onderzoek waarbij met groepjes van een man of acht langer (1,5 uur) en meer spontaan wordt gepraat ook niet dat nu veel meer mensen bezorgd zijn over de komst van vluchtelingen.

Polenmeldpunt stierf zachte dood

De PVV zorgde in 2012 voor opschudding door met een Polenmeldpunt te komen, waar Nederlanders overlast door Oost-Europeanen konden melden. Premier Rutte kreeg in binnen- en buitenland kritiek omdat hij weigerde openlijk afstand van het meldpunt te nemen, terwijl zijn kabinet op dat moment gedoogsteun kreeg van de PVV. Uiteindelijk stierf het Polenmeldpunt een zachte dood: er kwamen er bij het meldpunt 40.000 klachten binnen over dronkenschap van Oost-Europeanen, parkeerproblemen en het inpikken van banen. Nog eens 135.000 klachten hadden vooral betrekking op de PVV en het meldpunt zelf.