Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

PvdA: bouw honderdduizend tijdelijke woningen in twee jaar

Sociale huurwoningen in Strowijk. De PvdA wil dat er een groot aantal tijdelijke woningen wordt gebouwd om vluchtelingen te kunnen opvangen.
Sociale huurwoningen in Strowijk. De PvdA wil dat er een groot aantal tijdelijke woningen wordt gebouwd om vluchtelingen te kunnen opvangen. Foto ANP / Remko de Waal

In twee jaar tijd moeten er 100.000 tijdelijke woningen in de sociale sector bijgebouwd worden om de stijgende woningnood als gevolg van de instroom van vluchtelingen te beperken. Woningcorporaties moeten een sleutelrol krijgen in de bouw en exploitatie van die prefabwoningen, die bedoeld zijn voor zowel vluchtelingen als andere woningzoekenden.

Dat bepleit de PvdA morgen in het debat in de Tweede Kamer over de begroting van minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD). De PvdA zal daar een ‘noodplan’ indienen om Blok te dwingen tot initiatieven die extra woningproductie mogelijk moeten maken. Het ministerie moet volgens het PvdA-Kamerlid Albert de Vries garant staan voor de investeringen die corporaties moeten doen voor die tijdelijke woningen. Daarbij gaat het om woningen die vanaf 25.000 euro gebouwd kunnen worden.

Voor de lange termijn moeten projectontwikkelaars ruimte krijgen om 700.000 woningen te bouwen in de vrije sector. “Het segment net boven de sociale huur, tussen de 710 en 900 euro per maand”, aldus De Vries. “Daar is grote behoefte aan. En met die huurprijs kunnen projectontwikkelaars rendabel bouwen.” Als die woningen gebouwd zijn, kunnen de tijdelijke woningen na 15 jaar weer weg. Gemeenten moeten bouwlocaties tegen gereduceerd tarief leveren, ook als dat betekent dat hun grond minder waard wordt. De PvdA wil dat gemeenten daar desnoods toe gedwongen worden door de provincie.

‘Geen houwtje-touwtjebeleid’

Vorige week kondigde Blok aan dat hij leegstaande gebouwen van de rijksoverheid aan gemeenten gaat verhuren voor de opvang van vluchtelingen. Maar volgens De Vries is dat onvoldoende. “We willen geen houtje-touwtjebeleid. De vluchtelingen die we opnemen, blijven hier.”

De Vries vindt dat minister Blok woningcorporaties die bijdragen aan het noodplan een gedeeltelijke of gehele ontheffing van de verhuurdersheffing moet verlenen. Die heffing werd in 2013 ingevoerd om de staatsschuld te verlichten en brengt de staat een bedrag op dat oploopt tot jaarlijks 1,7 miljard euro in 2017.

Steun VNG, maar niet van VVD

De Vries heeft over het noodplan overleg gehad met woningcorporaties, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de bouwsector:

“Daar is positief op de voorstellen gereageerd. Corporaties beschouwen het realiseren van die tijdelijke woningen als hun verantwoordelijkheid. Alleen hebben niet alle corporaties voldoende investeringscapaciteit. Die moeten dan samenwerken met andere corporaties in de regio.”

Coalitiepartner VVD zegt in een reactie niks in het plan te zien. De liberalen willen de komende jaren vooral investeren in vrije sectorwoningen, zegt Kamerlid Roald van der Linde:

“De bouw van honderdduizend sociale woningen is een verkeerd signaal, ook richting de vluchtelingen. Als je dit plan zou toepassen op Amsterdam, dan wonen daar straks alleen nog maar miljonairs en mensen met een huurtoeslag in sociale woningen.”

GroenLinks en de SP steunen het noodplan wel.