PSV boekt bescheiden winst door transfer Depay - rode cijfers voor AZ

Memphis Depay viert de 2-0 tegen Heerenveen, in april van dit jaar. Foto Olaf Kraak / ANP

PSV heeft vorig seizoen een bescheiden winst geboekt, vooral als gevolg van de verkoop van Memphis Depay. De Eindhovenaren hielden aan vorig seizoen – naast een kampioensschaal – bijna 3 miljoen euro over, zo meldt de club vandaag in het jaarverslag. Een jaar eerder was dat nog slechts 400.000 euro.

De reden dat PSV niet meer overhoudt van de grote transfersom van Depay – naar verluidt zo’n dertig miljoen euro – is dat de club vorig seizoen ook een aantal spelers aantrok. Zo werd Luuk de Jong voor ruim 5 miljoen euro overgenomen van Borussia Mönchengladbach. Ook Andres Guardado en Nicolas Isimat-Mirin werden na een huurperiode overgenomen.

Een andere belangrijke kostenpost die de resultaten van PSV flink drukt, zijn de lonen. Die stegen vorig seizoen met 11 miljoen euro naar ruim 40 miljoen. Volgens de club is die stijging echter vooral het gevolg van kampioenspremies, die PSV moest uitdelen na de 22ste landstitel.

Dit seizoen weer winst

Voor dit seizoen rekent PSV opnieuw op winst, mede als gevolg van de extra inkomsten door deelname aan de Champions League. Bovendien kan de club nog rekenen op de pakweg 20 miljoen euro die het kreeg bij de verkoop van Georginio Wijnaldum. Die transfer viel namelijk net buiten het boekjaar 2014/2015.

Met een winst van 3 miljoen euro doet PSV het overigens aanmerkelijk minder dan Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers – vorig jaar tweede in de competitie - kwamen netto namelijk uit op een winst van 22 miljoen euro, terwijl de Rotterdamse nummer 4 vorige week met 13,6 miljoen euro zelfs een recordwinst presenteerden.

AZ lijdt verlies, ‘maar voor het laatst’

De nummer drie van vorig jaar, AZ, kwam daarentegen juist geld tekort. De Alkmaarders kwamen uit op een nettoverlies van 2,2 miljoen euro, zo bleek vandaag uit het jaarverslag. Wel is het verlies iets kleiner dan een seizoen eerder, toen AZ nog 3,1 miljoen euro in het rood eindigde.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn denkt echter dat dit seizoen voorlopig het laatste jaar is dat zijn club in de min eindigt. Volgens hem heeft AZ de laatste jaren hard gewerkt de financiën op orde te krijgen. “We zijn bezig de kosten en inkomsten beter in balans te brengen”, zegt hij op de website. “We willen in de toekomst minder afhankelijk zijn van transfers.”

    • Joost Pijpker