Ex-voorzitter Algemene Vergadering VN aangeklaagd om corruptie

John Ashe op archiefbeeld uit 2013, toen net benoemd als voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto: Richard Drew / AP

In een Amerikaans corruptie-onderzoek is John W. Ashe, voormalig voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, beschuldigd van corruptie. Dat meldt persbureau AP.

Vandaag werd Ashe in New York gearresteerd. Volgens de Amerikaanse aanklager heeft Ashe, afkomstig van de eilandstaat Antigua, de Algemene Vergadering gebruikt als “platform voor zelfverrijking”.

Chinese zakenlieden, onder wie vastgoedmiljardair Lap Seng Ng zouden Ashe hebben omgekocht in ruil voor lucratieve investeringen en politieke contacten.

In de aanklacht worden naast Ashe en Ng nog vier anderen in staat van beschuldiging gesteld, waaronder een topdiplomaat uit de Dominicaanse Republiek.

Steekpenningen en een gratis vakantie

Ashe was vanaf september 2013 een jaar lang voorzitter van de Algemene Vergadering, een grotendeels ceremoniële functie. Voor die tijd was hij VN-ambassadeur namens Antigua. In die periode zou hij volgens de aanklager voor een miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen en een betaalde vakantie naar New Orleans hebben geaccepteerd.

Volgens de aanklacht (hier in zijn geheel te lezen) zou Ashe tussen 2011 en 2014 zijn posities bij de VN hebben misbruikt om lucratieve investeringen voor vastgoedmagnaat Ng te regelen. In ruil voor een officiële bespreking in China zou Ashe 200.000 dollar hebben aangenomen.

Verder zou Ashe ontmoetingen met politici en investeringen voor Ng hebben geregeld in de eilandstaat Antigua, waar hij vandaan komt.

Grote schande voor VN

Aanklager Preet Bharara maakte de beschuldiging van Ashe bekend en zei daarbij niet uit te sluiten dat er nieuwe arrestaties zullen volgen.

“Als dit wordt bewezen, bevestigt deze zaak dat niet alleen lokale en nationale overheden het gezwel van corruptie in zich hebben, maar dat de Verenigde Naties ook besmet zijn.”

Via een woordvoerder liet Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki Moon weten “diep geschokt en bezorgd” te zijn over de arrestatie van Ashe. Volgens de woordvoerder is de VN niet vooraf ingelicht over het onderzoek.

    • Sjoerd Klumpenaar