Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Opnieuw een kandidaat-voorzitter van de FIFA in opspraak

Chung Mong-joon licht zijn kandidatuur toe, op een persconferentie begin vorige maand.
Chung Mong-joon licht zijn kandidatuur toe, op een persconferentie begin vorige maand. Foto Jeon Heon-Kyun

Na Michel Platini riskeert nóg een belangrijke kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA een lange schorsing. Het gaat om de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon, voormalig hoofd van de Koreaanse voetbalbond. Chung zou onvoldoende hebben meegewerkt aan een onderzoek naar de toewijzing van het WK van 2022.

Dat gebrek aan medewerking kan de 63-jarige bestuurder een schorsing van 15 jaar opleveren, zo schrijft persbureau Reuters vanmorgen. Chung maakte vannacht zelf bekend dat hij wordt onderzocht door de ethische commissie van de FIFA. Hij benadrukte daarbij dat hij niet wordt verdacht van corruptie:

“De ethische commissie verdenkt me niet van criminele activiteiten en ook niet van omkoperij, corruptie of dubbele belangen. Het enige waarop de commissie zich baseert is dat ik niet volledig heb meegewerkt bij het onderzoek en dat ik de vertrouwelijkheidsregels heb overtreden.”

Chung verwijst daarbij naar een onderzoek naar de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2022. Een van de kandidaten voor dat toernooi was Zuid-Korea. Om het FIFA-bestuur te overtuigen beloofde Chung 777 miljoen dollar (bijna 700 miljoen euro) te investeren in een fonds voor de ontwikkeling van voetbal.

‘Fonds niet tegen de regels’

De Zuid-Koreaanse voetbalbestuurder, tevens grootaandeelhouder van autofabrikant Hyundai, wijst er echter op dat zo’n fonds niet tegen de regels is. Tot die conclusie kwamen de onderzoekers, die vorig jaar hun rapport presenteerden, ook al. Het fonds kwam er overigens niet, omdat het WK naar Qatar ging.

Dat de ethische commissie Chung nu bekijkt, is volgens de Zuid-Koreaan een poging om zijn kandidatuur te frustreren. Tijdens de persconferentie, vanmorgen in Seoel, zei hij daarover het volgende:

“De belangrijkste reden waarom ik nu onder vuur lig is omdat ik een rechtstreekse aanval deed op de bestaande machtsstructuur bij de FIFA.”

‘Ook Platini onder vuur’

Chung is overigens niet de enige kandidaat die in opspraak kwam. Ook de belangrijkste kanshebber Michel Platini hangt een lange schorsing boven het hoofd, zo berichtte de NOS vorige week op basis van bronnen bij de FIFA. De Franse oud-voetballer en UEFA-voorzitter wordt verdacht van het aannemen van 1,8 miljoen euro aan steekpenningen.

Platini en Chung zijn, in die volgorde, de belangrijkste kanshebbers op het FIFA-voorzitterschap. Ook de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein behoort tot de favorieten. Daarnaast hebben onder meer oud-voetballers Zico, Segun Odegbami en David Nakhid zich kandidaat gesteld.

Lees ook uit NRC Handelsblad: Deze man veegt de FIFA schoon.