Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Beeldende kunst

Op jacht naar de laatste huiskraaien boven Hoek van Holland

Een jager kreeg de opdracht een zwerm huiskraaien af te schieten in Hoek van Holland. Die opdracht, de moeilijkste uit zijn carrière, is twee jaar later nog steeds niet helemaal vervuld. Alleen de slimste vogels zijn nog over, de buurt is in verzet, zelfs de politiek bemoeit zich ermee. Wie gaat winnen: de kraaien of de jager? Dat is nog altijd niet beslist. (Lees hier de longread van Freek Schravesande over deze kraaienjacht).
Huiskraaien (Corvus splendens) leven normaal gesproken in verre landen, waar ze een slechte reputatie hebben.
Peter de Krom / NRC
Zo staat de huiskraai in Kenia bekend om het beschadigen van mango's en bananen, op de Seychellen steelt hij eieren, in Jemen doodde hij eens een jonge geit en in Singapore poept hij auto's onder.
Peter de Krom / NRC
In 1994 voeren twee huiskraaien mee naar Nederland als verstekeling op een vrachtschip vanuit Egypte. Het was een paartje: een unicum.
Peter de Krom / NRC
In 2008 was de populatie, gevestigd in Hoek van Holland, uitgegroeid tot 27 exemplaren. Hoekenezen kenden de huiskraaien vooral van rond het Vispaleis en de fietsenstalling bij het station en verwarden ze meestal met 'kauwtjes'. Niemand had er last van.
Peter de Krom / NRC
Toch moesten de huiskraaien dood. Het Team Invasieve Exoten, opgericht door het toenmalige Ministerie van Landbouw, liet een risicoanalyse uitvoeren. Daaruit bleek dat de populatie mogelijk overlast kon veroorzaken door een mogelijke exponentiële groei. In 2013 oordeelde de Raad van State definitief: de huiskraaien kunnen dood.
Peter de Krom / NRC
Duke Faunabeheer, van jager Arie den Hertog (bekend vanwege het doden van de dominomus in 2005), kreeg de opdracht de kraai uit te roeien. De moeilijkste klus uit zijn carrière. De kraaien zijn slim, en onder de bevolking van Hoek van Holland ontstond verzet.
Peter de Krom / NRC
Zo zette dierenvriend Michiel Frowein zich voor de kraaien in. De kraaien hadden (slim) juist zijn postzegeltuintje uitgekozen als slaapplek. Frowein patrouilleerde door de stad om de jager dwars te zitten en hing posters op.
Peter de Krom / NRC
De Partij voor de Dieren heeft zeventien Kamervragen gesteld over de huiskraaien.
Peter de Krom / NRC
Toch wist de jager er elke keer een paar af te snoepen.
Peter de Krom / NRC
De geschoten huiskraaien eindigen bij het Natuur Historisch Museum Rotterdam, waar in samenwerking met het Erasmus MC alle kraaien worden onderzocht.
Peter de Krom / NRC
Vervolgens worden de kraaien opgenomen in de collectie van het museum.
Peter de Krom / NRC
Momenteel vliegen er nog vier kraaien boven Hoek van Holland.
Peter de Krom / NRC