Nederlands schip zinkt na aanvaring voor kust België, opvarenden gered

Archiefbeeld van een schip van de Nederlandse kustwacht. Foto: ANP/ROBIN UTRECHT

Voor de kust van België is vanochtend bij Zeebrugge een Nederlands vrachtschip gezonken na een botsing met een gastanker. Elf opvarenden en een loods zijn door de kustwacht gered, zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

Het schip, de Flinterstar, ligt op een zandbank en staat bijna volledig onder water. Eén opvarende is met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Door de aanvaring lekt de Flinterstar olie. Het spoor verspreidt zich in noord-noordoostelijke richting en lijkt dus niet op de kust terecht te komen. Belgische hulpdiensten zijn al begonnen met het opruimen van de olie. Bij de reddingsactie waren naast Belgische reddingsboten ook drie boten van de Nederlandse kustwacht betrokken.

Twitter avatar KNRM KNRM Het schip Flinterstar deze ochtend gezonken voor de kust van België. http://t.co/dFhJhU6UbS

Het andere schip, de gastanker Al Oraiq die onder de vlag van de Marshalleilanden vaart, is door de aanvaring beschadigd geraakt en naar de haven van Zeebrugge gesleept. De LNG-tanker lekt geen gas of olie. De westingang van de Westerschelde was door het incident tijdelijk afgesloten. Inmiddels is de ingang weer vrijgegeven, zo meldt Rijkswaterstaat.

    • Philippus Zandstra