Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

VS bombardeerden ziekenhuis Kunduz - Pentagon betreurt fout

Het bombardement op een ziekenhuis in Kunduz afgelopen zaterdag is uitgevoerd door het Amerikaanse leger. Dat bevestigt een NAVO-generaal. De Amerikaanse minister van Defensie betreurt de fout.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter.
De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter. Foto: Paul J. Richards / AFP

De beslissing om een ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz te bombarderen was “een Amerikaanse beslissing, genomen binnen de Amerikaanse commandoketen”.

Dat heeft NAVO-generaal John F. Campbell gezegd tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaatscommissie Strijdkrachten, meldt AP. Campbell noemt het bombardement “een fout”

Update 21.28 - Amerikaanse minister van Defensie betreurt bombardement
In een reactie op het nieuws heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter gezegd het bombardement “ten zeerste te betreuren”.

“We zullen alles doen om dit incident te begrijpen, ervan te leren en degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn te berechten.”

Bij de aanval vielen 22 doden. Het ziekenhuis werd gerund door Artsen Zonder Grenzen. Die organisatie noemde de aanval een grove mensenrechtenschending en een oorlogsmisdaad. Onder de doden zijn twaalf medewerkers van de hulporganisatie.

De Verenigde Staten noch de NAVO wilden tot vandaag expliciet toegeven verantwoordelijk te zijn voor de aanval. Viersterrengeneraal Campbell, verantwoordelijk voor de NAVO-missie in Afghanistan en voormalig tweede man van het Amerikaanse leger, bracht daar vandaag verandering in:

“We zouden nooit met opzet een beschermde, medische instelling aanvallen.”

Volgens Campbell hadden de Afghanen de VS om luchtsteun gevraagd tijdens een gevecht met de Taliban en is dat verzoek door de VS ingewilligd. Het ministerie van Defensie onderzoekt de toedracht van de beschieting, liet Obama weten, maar Artsen Zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek. Campbell zegt daar aan mee te werken als dat van hem verlangd wordt.

Twitter avatar COM_RS_Afghan Gen John F. Campbell Re: Independent investigation into 3 Oct airstrike in #Kunduz, I said yesterday if there are other investigations required, we’ll comply.