NAVO-baas: Russen schonden niet per ongeluk luchtruim Turkije

Archiefbeeld van een Sukhoi Su-30 SM. De Russische luchtmacht drong afgelopen weekend twee keer het Turkse luchtruim binnen. Foto ANP/EPA/SERGEI CHIRIKOV

Volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg waren de schendingen van het Turkse luchtruim door de Russische luchtmacht van afgelopen weekend geen ongeluk. Stoltenberg zegt de incidenten “zeer serieus” te nemen.

Zaterdag drong een Russisch vliegtuig het Turkse luchtruim binnen, waarna twee Turkse F16’s het toestel onderschepten. Het vliegtuig keerde vervolgens terug naar het Syrische luchtruim. De Russische ambassadeur werd door Ankara op het matje geroepen en de regering van Turkije liet weten dat Rusland voor “elk ongewenst incident” verantwoordelijk zal worden gehouden.

Eergisteren was er sprake van een tweede schending van het Turkse luchtruim. De NAVO-ambassadeurs veroordeelden gisteren na een speciale bijeenkomst de incidenten en Ruslands “onverantwoordelijke gedrag”. Stoltenberg vandaag:

“Ik ga niet speculeren over de motieven, maar het lijkt niet op een ongeluk. En er zijn twee van.”

Volgens de secretaris-generaal was er geen echte uitleg vanuit Moskou gekomen over de twee incidenten. De Russische ambassade in Ankara laat weten dat het tweede incident wordt onderzocht. Het Russische persbureau TASS spreekt overigens niet van een incident, maar van een bewering. De ambassadeur voor Rusland bij de NAVO laat weten dat de alliantie het incident van zaterdag misbruikt om het beeld van de Russische operaties boven Syrië te vertekenen.

Kans op incidenten tussen VS en Rusland boven Syrië

Rusland voert sinds een paar weken luchtaanvallen uit in Syrië. Het land is een bondgenoot van president Assad, die door het westen wordt gezien als oorzaak van de burgeroorlog in Syrië. Rusland beweert doelwitten van Islamitische Staat (IS) te bombarderen, maar vooralsnog zijn vooral tegenstanders van het regime van Assad getroffen. Daar vallen ook door de VS getrainde rebellen onder.

De eerste aanvallen van de Russen boven Syrië werden pas kort van tevoren meegedeeld aan de internationale coalitie die onder Amerikaanse leiding IS bombardeert. Door de gebrekkige communicatie tussen beide partijen is de kans groot op een incident waarbij Russische en Amerikaanse straaljagers zijn betrokken.

Het Russische parlementslid Valentina Matviyenko heeft tegenover het Russische persbureau RIA laten weten dat Rusland ook bereid is om in Irak luchtaanvallen uit te voeren, mocht daartoe een verzoek van de Iraakse regering worden ingediend. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

    • Philippus Zandstra