Late gelijkmaker voor de gamende vrouwen

De nieuwe versie van voetbalspel FIFA is uit, met voor het eerst ook vrouwenteams. Oranje-speelsters Eshly Bakker en Merel van Dongen proberen het uit.

Eshly Bakker en Merel van Dongen van Ajax en Oranje spelen FIFA tegen elkaar. Foto's Bob van der Vlist

Het is de tachtigste minuut, Verenigde Staten staat met 0-1 achter tegen Brazilië en krijgt nu een penalty, dé kans op de gelijkmaker. Merel van Dongen zoekt met het stuurknuppeltje naar de hoek en schiet...mijlenhoog over. Het eindigt in 0-1. Ze kijkt met ongeloof naar haar controller. „Zo hard schoot ik niet.”

Zoals elk jaar brengt Electronic Arts eind september de nieuwste versie van voetbalspel FIFA uit. Meestal met minimale vernieuwingen: alle transfers zijn doorgevoerd, de spelers lijken net wat meer op hun echte evenbeeld en het spel is net iets realistischer. Maar dit jaar zijn er voor het eerst ook vrouwenteams speelbaar.

In de meeste gamerecensies werd hier niet al te veel aandacht aan besteed. Volgens Tweakers zullen de gamers snel uitgekeken zijn op de vrouwenteams, Power Unlimited noemde het niet meer dan een ‘leuke feature’ en InsideGamer schreef er helemaal niets over in hun recensie.

„Het is echt een mijlpaal”, vinden Eshly Bakker en Merel van Dongen, beiden 22 jaar oud, international van het Nederlands vrouwenelftal en teamgenoten bij Ajax. „FIFA is een grote game, voor vrouwen is het echt van groot belang om in zo’n game te zitten. Zo creëer je nieuwe helden.”

Zoals Carli Lloyd, de Amerikaanse die met een score van 91 de beste vrouw in het spel is. Of Alex Morgan, die in de VS samen met Lionel Messi op de hoes van FIFA 16 staat. Bakker: „Toen ik met het spel begon, was het nog echt iets voor jongens.”

Van Dongen en Bakker spelen op het trainingscomplex van Ajax een paar potjes tegen elkaar. De eerste wedstrijd (VS - Brazilië) moeten ze even wennen. Vooral Van Dongen, die FIFA voor het laatst in ’98 speelde. „Toen waren de penalty’s nog een stuk makkelijker”, sombert ze na haar gemiste kans in de slotminuut, waardoor Bakker de wedstrijd wint.

Het tweede potje (Engeland - Canada – „Leuk, tegen Canada speelden we op het WK”) gaat het al makkelijker. EA heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de twaalf vrouwenteams die in de game zitten. Als middenvelder Kaylyn Kyle van Canada geel krijgt, wordt ze door direct herkend: „Oh ja, dat is die Barbie.”

De game valt bij beiden in de smaak. „Het is wel heel realistisch, waardoor het moeilijker is om er snel in te komen. Je moet hier echt voor oefenen”, recenseert Van Dongen.

De statistieken van de speelsters zijn aangepast op vrouwen. Carli Lloyd mag qua score vergelijkbaar zijn met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar toch schiet ze niet zo hard als Ronaldo en is ze niet zo snel als Messi. Flauw? Nee, terecht, vinden de Ajax-speelsters. „De mannen zijn een stuk beter. Dat moet je niet met elkaar vergelijken.” Je kan in het spel ook niet met vrouwenteams tegen mannenteams spelen.

Wel een groot nadeel: het ontbreken van het Nederlands elftal. „Het was echt geweldig geweest als we zelf in FIFA zouden zitten.” Ze zijn het ook niet eens met de keuze van de twaalf teams die er wel in zitten. „De VS, Canada, Duitsland zijn logisch. Maar waarom Italië? Die hebben wij verslagen in de kwalificatie voor het WK, en wij waren ook professioneler”, zegt Bakker. Kortom: een verbeterpuntje voor volgend jaar.

    • Diederik Huffels