Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Kijken: grappige en confronterende film over hoe welkom vluchtelingen zijn

In de korte film ‘Welkom’ laten Utrechtse filmmakers zien hoe Nederlanders omgaan met de vluchtelingen in Nederland. Want hoe welkom zijn ze eigenlijk? En bieden wij wel de juiste hulp?

Screenshot uit de korte film 'Welkom'.

De vluchtelingencrisis leidt tot verdeeldheid in ons land. Volgens de Utrechtse makers van de korte film Welkom heb je een groep mensen die vluchtelingen graag welkom heet, en een groep die ze liever ziet terugkeren. Met dat idee maakten zij de zes minuten durende film, over hoe welkom de vluchtelingen in Nederland zijn. Of beter gezegd: niet zijn.

In de film zie je hoe de twee vluchtelingen, Mik en Mak, vriendelijk welkom geheten worden in ons land. Zij krijgen een handboek ‘How 2: vluchteling’ aangeboden, waarin een aantal lessen over hoe Nederland is en hoe wij met vluchtelingen omgaan instaan. In praktijk valt die vriendelijkheid vies tegen.

De grappig ingestoken film is gemaakt in het kader van het 48 Hour Film Project, een competitie waarbij filmmakers worden uitgedaagd in 48 uur een film, van begin tot eind, te maken. De creatieven van het filmproductiebedrijf BLIK deden met z’n tweeëntwintigen mee onder de naam ‘Pretty Fly’. Zij wonnen hiermee de wedstrijd in Utrecht en noemen de winst “goedkeuring van ons werk”. De jongens nemen met deze film deel aan de wereldwijde filmwedstrijd in Atlanta.

‘Grappig filmpje met een boodschap’

De filmmakers wilden een maatschappelijk relevant thema aankaarten. Een grappig filmpje maken, met ook een serieuze boodschap. Ze willen naar eigen zeggen “de twee kampen op de hak nemen”. Regisseur Jasper Scholten:

“We wilden een beetje shockeren met de hulp die we wíllen bieden en wat we daadwerkelijk doen voor vluchtelingen. Want is de hulp die je aan iemand biedt wel de juiste? Komt dat aan? Wij vinden het misschien hulp, maar zij niet. En veel Nederlanders hebben het NIMBY-gevoel. Alles goed en wel, maar ‘not in my backyard’.”

Daarbij wilde Scholten niet veroordelen, maar de kijker vooral een spiegel voorhouden. En dat is gelukt: volgens de regisseur vonden veel mensen de film grappig en confronterend.

In aanloop naar de Tour maakten de filmmakers ook een korte film over fietsende Utrechters. Geïnspireerd op de spectaculaire dierendocu’s en de vermaarde stem van David Attenborough.