DWDD leunt vaker op dezelfde gasten

Televisieprogramma De Wereld Draait Door, dat zaterdag tien jaar bestaat, nodigt steeds minder nieuwe gasten uit. Van alle mensen die er het afgelopen seizoen optraden, was de helft al eerder in hetzelfde seizoen aan het woord geweest. In de beginjaren was dat eenderde.

Dat blijkt uit onderzoek naar tien jaar DWDD van bureau LJS Nieuwsmonitor op verzoek van NRC. Er is minder verscheidenheid aan tafel van de invloedrijkste Nederlandse talkshow. In tien jaar waren er in het programma van BNN-VARA ruim 10.000 optredens, waarvan in totaal 70 procent terugkerende gasten zijn. Columnist en oud-voetballer Jan Mulder was het vaakst te gast, en niet alleen als tafelheer. Populairste tafelgast was cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Van de gasten is 80 procent man.

DWDD had de meeste aandacht voor film en toneel (21 procent van de onderwerpen), gevolgd door media (18 procent), muziek (13 procent) en politiek (10 procent). Geert Wilders was de persoon over wie DWDD het meest sprak (100 keer), gevolgd door de Amerikaanse president Obama (62 keer) en premier Rutte (48). Opvallend is dat er steeds minder politici aan tafel zitten bij presentator Matthijs van Nieuwkerk. Dat is ook te zien bij andere talkshows. (NRC)