DWDD bestaat tien jaar. Wie schoof er het vaakst aan en hoe zijn de kijkcijfers?

De studio van De Wereld Draait Door.
De studio van De Wereld Draait Door. Foto Koen van Weel/ANP

De Wereld Draait Door bestaat dit jaar tien jaar. Zaterdag wordt dat gevierd met een speciale jubileumuitzending, maar vandaag blikken wij alvast terug op het afgelopen decennium van de succesvolle talkshow. En dat in twee interactieve graphics. Wie schoof er bijvoorbeeld het vaakst aan? En hoe gaat het met de kijkcijfers?

1.537 AFLEVERINGEN GEANALYSEERD

Het inhoudelijk onderzoek naar tien jaar DWDD is uitgevoerd door Nel Ruigrok, Wouter van Atteveldt en Floris de Boer van bureau LJS Nieuwsmonitor (http://nieuwsmonitor.org).

Zij hebben 1.537 uitzendingen geanalyseerd. Niet meegenomen zijn compilaties en spin- offs als DWDD University en De Zomer Draait Door. Wel in de analyse: speciale uitzendingen rondom de verkiezingen.

Alle gegevens komen van de site van het Instituut voor Beeld & Geluid. Omschrijvingen van alle integrale uitzendingen en items zijn gedownload. Daaruit zijn de gegevens gehaald over gasten, tafelheren/ -dames en onderwerpen.

De informatie van Beeld & Geluid is niet compleet en niet op consistente wijze weergegeven. Daarom is een foutmarge in de data ontstaan van circa 5%; na handmatige correctie van tafelheren is de foutmarge daar 2,5%.

Onderwerpen staan in de vorm van trefwoorden vermeld bij circa 60% van de uitzendingen. De indeling op onderwerpen is hierop gebaseerd.

Kijkcijfers komen van Stichting Kijkonderzoek.