Demonstratie bij huis Netanyahu - leger verwoest huizen aanslagplegers

De demonstratie bij het huis van Netanyahu, afgelopen nacht. Foto ANP/EPA/ABIR SULTAN

Het Israëlische leger heeft vanochtend de huizen van familieleden van twee Palestijnse aanslagplegers verwoest. Eerder op de avond werd bij het huis van de Israëlische premier Netanyahu gedemonstreerd. De bijeenkomst volgde op een reeks incidenten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

De duizenden demonstranten, onder wie drie ministers uit Netanyahu’s eigen kabinet, eisten dat de situatie in Israël veiliger wordt. Afgelopen weekend werden twee Israëliërs doodgestoken door een Palestijn. Het was de tweede aanval in korte tijd; donderdag werd een kolonistenechtpaar op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten.

Toen Israëlische ordetroepen terugsloegen leidde dat afgelopen weekend tot de dood van twee daders. Het bleef daardoor onrustig op de Westelijke Jordaanoever. Zondag werd een 18-jarige Palestijn gedood omdat hij stenen gooide naar Israëlische ordetroepen en gisteren stierf een 13-jarige Palestijnse jongen bij een treffen met het leger. Volgens Reuters raakten bij de protesten op de Westelijke Jordaanoever 170 Palestijnen gewond.

“Harde hand”

Na een late kabinetsbijeenkomst beloofde Netanyahu gisteravond om met “harde hand” terug te slaan. Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht twee huizen verwoest van families van Palestijnse militanten in het oostelijk deel van Jeruzalem. Een huis was van de familie van een man die vorig jaar zeven gelovigen in een synagoge had gedood, in het tweede huis woonde de familie van een man die vorig jaar met een bulldozer een dodelijke aanslag had gepleegd. De daders waren kort na de aanslagen gedood door het Israëlische leger. Het huis van een derde militant is verzegeld.

Het Israëlische leger heeft in het verleden vaker huizen van familieleden van militanten verwoest om Palestijnen ervan te te weerhouden aanslagen te plegen. De praktijk is controversieel; volgens mensenrechtenorganisaties is het verwoesten van huizen van familieleden een oorlogsmisdaad.

Het incident van afgelopen zaterdag leidde tot het afsluiten door de Israëliërs van de toegang tot de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. Twee dagen lang mochten Palestijnen het gebied niet in. Naast de Klaagmuur bevindt ook de Tempelberg zich in de Oude Stad, een van de heiligste plekken in de islam.

Gevreesd wordt dat er een nieuwe Palestijnse volksopstand - Intifadah - op uitbreken staat. NRC-correspondent Derk Walters schrijft vandaag dat daar vooralsnog geen sprake van is. De eerdere opstanden hadden namelijk het fiat van de Palestijnse autoriteiten en dat is vooralsnog niet het geval:

Voorheen was er sprake van gecoördineerd verzet. De huidige Palestijnse president Abbas prefereert de diplomatieke weg naar het einde van de Israëlische bezetting boven de gewelddadige. De vraag is of de Palestijnse jongeren die de aanslagen plegen zijn morele gezag respecteren.

    • Philippus Zandstra