Grootste literatuurprijs van Vlaanderen krijgt andere naam

De Gouden Boekenuil, de grootste literatuurprijs van Vlaanderen, draagt vanaf volgend jaar een andere naam: Fintro Literatuurprijs. Het nieuws komt nog geen jaar na de naamsverandering van de AKO Literatuurprijs, dat sinds dit jaar is omgedoopt tot de ECI Literatuurprijs.

Fintro, een bank en verzekeringsmakelaar, is al enkele jaren als sponsor aan de Gouden Boekenuil verbonden. Volgens het Vlaamse De redactie wil de sponsor met de naamwijziging de literatuurprijs ‘nieuw elan’ geven. André Vandorpe, directeur van de Vlaamse boekenbranche-organisatie, zegt:

“De naamsverandering komt er onder meer omdat Fintro zich engageert om de prijs te blijven steunen en via zijn agentschappen de klanten en het andere publiek wil informeren wat ze op cultureel vlak kunnen doen.”

Structuur blijft hetzelfde

Volgens De redactie blijft de structuur van de prijs blijft hetzelfde. Ook de Fintro Literatuurprijs krijgt een vakjuryprijs en een publieksprijs. Onduidelijk is vooralsnog wat er gebeurd met het prijzengeld. De winnaar van de Gouden Boekenuil kreeg 25.000 euro, de winnaar van de publieksprijs 2.500 euro.

De Gouden Boekenuil 2015 wordt traditioneel eind april uitgereikt. De prijs ging dit jaar naar Orgelman van Vlaming Mark Schaevers, een biografie over de in Auschwitz omgekomen schilder Felix Nussbaum.

ECI Literatuurprijs

Ook de AKO Literatuurprijs, een van de grootste Nederlandse literatuurprijzen, onderging recentelijk een naamsverandering. In december vorig jaar werd bekend dat ECI de nieuwe partner zou gaan worden van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie. Dat betekende dat de AKO Literatuurprijs met ingang van dit jaar de ECI Literatuurprijs ging heten.

    • Roderick Nieuwenhuis