Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Gouden Griffel voor ‘Doodgewoon’. Prijs voor het eerst in 20 jaar naar poëzie

Bette Westera (1958) heeft met haar poeziebundel Doodgewoon de Gouden Griffel gewonnen, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. De laatste schrijver die in de categorie poezie de Griffel won was Ted van Lieshout, in 1995.

Over Doodgewoon, een bundel vol gedichten over de dood, zegt de Griffeljury:

‘Bette Westera heeft met Doodgewoon een schitterende, ongekend rijke bundel doodslyriek geschreven, waar verdriet, verwondering, opstandigheid, berusting en woede onder woorden worden gebracht.’

Westera stopte haar bundel volgens de jury vol met ‘ontregelende humor’, waardoor de lezer ‘op adem kan komen:

‘wat welkom is, want veel gedichten grijpen je naar de strot.’

De jury noemt Doodgewoon verder een ‘oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven’

Hier een korte impressie van het boek:

Tweede grote prijs voor Westera

Met de Gouden Griffel wint Westera met Doodgewoon haar tweede grote kinderboekenprijs van dit jaar. In april ontving ze, samen met illustratrice Sylvia Weve, voor Doodgewoon al de Woutertje Pieterse Prijs. Voor de prijs was Westera volgens NRC-recensent Thomas de Veen favoriet, omdat de Woutertje Pieterse Prijs vaak een geslaagd samenspel van beeld en tekst bekroont:

‘Soms pijnlijk, soms om te lachen: zo maakt Westera een serieus onderwerp toegankelijk en bespreekbaar. Daardoor én door de artistieke krachttoer van Sylvia Weve zou de jury voor Doodgewoon kunnen kiezen, al schort er iets aan het literaire aspect. Net te vaak komen Westera’s versjes niet verder dan een enkel idee, waardoor ze te bedacht klinken en platslaan.’

Westera won tweemaal eerder een Zilveren Griffel, voor de dichtbundel Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen (2010) en het prentenboek Held op sokken (2013). De schrijfster geldt volgens De Veen ‘momenteel als een van de beste versjesdichters van Nederland.’

Eerste poëziewinnaar in 20 jaar

Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Gouden Griffel binnen aan een poëziebundel wordt toegekend. Ted van Lieshout was de laatste die in deze categorie won. Dat was in 1995, voor zijn bundel Begin een torentje van niks.

Met de uitreiking van de Gouden Griffel op het Kinderboekenbal in Rotterdam is de 61ste Kinderboekenweek officieel geopend. De Kinderboekenweek 2015 duurt nog tot en met 18 oktober en heeft als motto Raar, maar waar!