Franse justitie stelt onderzoek in na schermutselingen Air France

Directieleden Xavier Broseta (rechts) en Pierre Plissonnier (midden) worden door een politieagent weggeleid van de demonstraties. Kort daarvoor drongen woedende Air France-medewerkers de vergaderzaal binnen. Foto: Jacques Brinon / AP Photo

De Franse justitie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het geweld dat gisteren op het hoofdkantoor van luchtvaartmaatschappij Air France is gebruikt, meldt persbureau AFP. De directie van Air France zou hierom hebben gevraagd. Twee directeuren werden belaagd door boze werknemers.

Er raakten zeven mensen gewond, van wie een ernstig, meldde onze correspondent Peter Vermaas op Twitter.

Na het bekendmaken van een grote ontslagronde bij Air France bestormden woedende werknemers de vergaderzaal, waar de directie, de bonden en een Franse regeringsdelegatie aan het vergaderen waren. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken. In een video is te zien hoe HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uitrent. Bij de schermutselingen onderweg naar buiten raakte hij zijn shirt kwijt.

Bij het kantoor in Roissy verzamelden werknemers zich om te demonstreren tegen de ontslagronde, die 2.900 banen zal kosten. Het bedrijf sluit vijf lijnen, stoot veertien toestellen af en gaat minder vliegen op 35 routes.

Eerder overleg mislukt

Vorige week vonden er ook al gesprekken tussen de piloten en de vliegtuigmaatschappij plaats, maar die mislukten. Het lukte niet om een akkoord te bereiken over lagere loonkosten voor piloten. Air France-topman Frédéric Gagey liet toen doorschemeren dat er nog een ontslagronde zou worden aangekondigd. Het management had cabinepersoneel gevraagd om jaarlijks 100 vlieguren te maken en daarnaast om vrije dagen in te leveren. Dit plan werd afgewezen door de vakbonden.

Het is niet de eerste bezuinigings- en ontslagronde voor Air France. Het bedrijf heeft tussen 2012 en eind 2014 5.500 banen geschrapt. Met deze ingrijpende maatregelen hoopte Air France dit jaar weer winst te maken, maar het bedrijf ondervindt concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Air France/KLM is het grootste Europese luchtvaartbedrijf na het Duitse Lufthansa.

    • Marissa van Loon