Universiteit Leiden bewaakt na dreiging schietpartij

Politieagenten bewaken een van de gebouwen van de Universiteit Leiden. Foto ANP / Bart Maat

De politie heeft vanochtend de gebouwen van de Universiteit Leiden extra bewaakt nadat er op internet gedreigd was met een schietpartij en er een melding was binnengekomen bij de politie. Volgens de universiteit was er geen reden om de gebouwen te ontruimen en konden de colleges en het onderzoek gewoon doorgaan. Rond het middaguur werd de bewaking opgeheven, maar er wordt volgens de universiteit wel nog extra gesurveilleerd.

De politie hield alle universiteitsgebouwen in Leiden en Den Haag in de gaten. Bij alle gebouwen stond politie voor de deur. De studenten zijn geïnformeerd via Facebook, Twitter en de website. In de collegezalen heeft de universiteit volgens een woordvoerder om praktische redenen de studenten niet actief op de hoogte gebracht.

Een belangrijke aanleiding voor de bewaking was een dreigement op een van de fora van het beruchte 4chan. De betreffende pagina is alweer verdwenen, maar wel nog te vinden in online archieven.

Screenshot

Het bericht op 4chan dat voor de politie mede aanleiding was om de universiteitsgebouwen te bewaken. Screenshot

De politie zegt dat er naast het bericht ook nog een dreigement is binnengekomen via een ander kanaal. Over de aard van dat dreigement of de manier waarop de melding bij de politie is binnengekomen kan een woordvoerder niets zeggen in het belang van het onderzoek.

Het is niet voor het eerst dat Leiden bedreigd wordt op 4chan. In 2013 bleven alle middelbare scholen en mbo´s dicht na een dreigement op de website. De jongen zei dat het niet zijn bedoeling was om te dreigen, maar om op het forum te choqueren. Hij werd door de rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot 150 uur taakstraf.

Donderdag opende een student het vuur op een universiteit in het Amerikaanse Oregon. Daarbij vielen negen doden. De schutter bleek psychische problemen te hebben.

    • Bastiaan Nagtegaal