EU maakt weer geld vrij voor Grieken

De onlangs herkozen Griekse premier Alexis Tsipras belooft vaart te maken met de hervormingen die zijn afgesproken met de internationale schuldeisers van Griekenland. Dat heeft hij gisteren gezegd in het Griekse parlement.

Volgens Tsipras moet Griekenland zijn geloofwaardigheid terugwinnen. „De weg zal niet makkelijk zijn en we moeten op onze tanden bijten”, zei de premier. Hij hamerde wederom op een schuldenverlichting voor zijn land, onder meer via langere looptijden van leningen en lagere rentes.

Eerder op de dag werden de ministers van Financiën van de eurozone het in Luxemburg eens over een lijst met maatregelen die Griekenland moet doorvoeren voordat meer geld wordt overgemaakt.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd meteen overgemaakt en 10 miljard euro werd op een aparte rekening gezet voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro zal in twee delen (één van 2 en één van 1 miljard euro) worden geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen. Gisteren werden de ministers het eens over een lijst acties voor de uitbetaling van 2 miljard euro. (ANP)