Een passend meesterwerkje

De zich fel uitdrukkende en met weergaloze virtuositeit spelende jazztrompettist Christian Scott uit New Orleans zoekt steeds weer naar verdieping. Na zijn in mooie noten verpakte sociaal-politieke commentaar (Yesterday you said tomorrow) en ruimte voor familiegeschiedenis (Adjuah) is er nu een interactief album: Stretch. Het is tevens een app voor muziekstudenten. Niet alleen ontwerpt Scott zijn eigen trompetten met hightech ventielensystemen, zoals een omgekeerde Flugelhorn en een ‘'pan-Afrikaans’ drumstel. Scotts bedoeling is de jazz zo veel mogelijk ‘op te stretchen’, buiten alle vormen om. Spannende ritmes uit de dancemuziek en indierock-elementen klinken logisch in een opwindende bundeling nummers. Scott, in klank nooit ver van Miles Davis, heeft er een wijdlopig, maar bij elkaar passend meesterwerkje bij.

    • Amanda Kuyper