2Doc: The Forecaster

(Marcus Vetter en Karin Steinberger, 2014). The Forecaster is een documentaire over een economisch analist die een formule bedenkt waarmee hij belangrijke keerpunten in de wereldeconomie en de crises in de financiële wereld kan voorspellen. De Amerikaan Martin Armstrong (1949) doet dat met een door hemzelf ontworpen computermodel waarin het getal pi een belangrijke factor is. In 1999 valt de FBI bij hem binnen op verdenking van fraude en gaat hij voor een tijd de gevangenis in. Hij duikt in 2012 weer op en zoekt de publiciteit op. Zo komt hij in contact met de makers van deze documentaire, waarin interviews met Armstrong zelf worden afgewisseld met archiefbeelden en gesprekken met voormalig collega’s en andere betrokkenen. Volgens hem komt er elke 8,6 jaar een crash. Zo verwacht hij dat er deze maand een hele grote crisis zal ontstaan. Maar klopt zijn ‘geheime’ formule wel? Na afloop van de documentaire, waarin het verhaal van Armstong vrij eenzijdig wordt verteld, is op het digitale kanaal NPO Doc een interview te zien van Pieter van der Wielen met de hoofdpersoon Armstrong en co-regisseur Vetter.