Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Nederlanders gaan meer verantwoord om met hun geld dan een paar jaar geleden. Dat bericht De Telegraaf op basis van onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Financiën.

Van de ruim duizend ondervraagden geeft 63 procent aan nooit rood te staan. In 2013 was dat nog 52 procent. Ook ontvangen minder mensen een betalingsherinnering: 69 procent ten opzichte van 63 procent twee jaar eerder.  Ook is er een stijging te zien in het aantal mensen hun hypotheek (deels) aflossen als bijdrage in hun pensioenvoorziening.

In financiële planning op de langere termijn zijn we minder goed: maar 22 procent van de respondenten kijkt meer dan tien jaar vooruit als het op geldzaken aankomt. Ook op onverwachte uitgaven blijken Nederlanders minder goed voorbereid. Als er plotseling 3.500 euro op tafel moet komen, geeft slechts 37 procent aan daar een buffer voor te hebben die toereikend is.

Stichting Brein wint kort geding tegen Google

Internetgigant Google moet persoonsgegevens doorgeven aan de Nederlandse anti-piraterij organisatie Stichting Brein. Dat heeft de rechter in Den Haag maandag bepaald, zo staat op NU.nl.

Het gaat om persoonlijke informatie van een verkoper die alleen bekend is onder de naam Flamanca Hollanda. Hij bood onder meer e-books van Harry Mulisch en Tommy Wieringa aan voor slechts 2,21 euro. De boeken stonden te koop op de site Google Play.

Stichting Brein wil onder meer naam, adres, bankrekeningnummer en ip-adres van de vermeende internetpiraat hebben. Google heeft drie weken de tijd om de gevraagde informatie door te geven. ‘Flamanca Hollanda’ heeft twee weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de uitspraak.

Dag belastingparadijs

Nederland is in de toekomst niet langer een belastingparadijs. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteerde maandag een vijftienpuntenplan om belastingontwijking door multinationals zoals Starbucks en Google tegen te gaan. Belastingdiensten kunnen hierdoor in de toekomst wereldwijd jaarlijks tot 215 miljard euro extra winstbelasting incasseren.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën noemt het plan ‘uniek’ en secretaris-generaal Angel Gurría van de OESO bestempelde het plan als ‘de fundamenteelste verandering in het internationale belastingstelsel in honderd jaar’. Nederland is al ver met de uitvoering van het plan.

De Nederlandse schatkist loopt nu zo’n tien miljard euro mis doordat rijke Nederlanders hun vermogen via offshore-vennootschappen wegzetten in belastingparadijzen. Wiebes verwacht dat ons land de komende tien jaar een deel van deze zogenaamde brievenbusmaatschappijen kwijt zal raken, maar daar is hij niet rouwig om. ‘Die leverde toch niet veel werkgelegenheid op’, zo weet hij.

    • Ester Meerman