Dieselschandaal dwingt VW tot snoeien in investeringen

Het Volkswagencomplex in Wolfsburg. Foto dpa/ AP/ Julian Stratenschulte

Volkswagen neemt naar aanleiding van het dieselschandaal alle investeringen onder de loep. De Duitse autobouwer verwacht enorme kosten, heeft topman Matthias Müller volgens AP op het hoofdkantoor laten weten aan 20.000 personeelsleden.

“We zullen deze crisis te boven komen”, bezwoer Müller volgens AP, maar “het zal niet pijnloos zijn”. Niet-essentiële projecten krijgen mogelijk een kleiner budget of worden helemaal geschrapt. De terugroepactie van auto’s met sjoemelsoftware kost vermoedelijk alleen al 6,5 miljard euro. Eventuele miljoenen- of zelfs miljardenboetes van toezichthouders in de Verenigde Staten en Duitsland komen daar nog eens bovenop. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk, zei Müller:

“We zullen er alles aan doen om zeker te stellen dat Volkswagen ook in de toekomst garant staat voor goede, stabiele banen.”

Volgens Bloomberg zijn er berichten dat het bestuur van Volkswagen van plan is zoveel mogelijk te besparen op loonkosten. De vakbonden zien liever dat onderzoekskosten worden gesnoeid. Volkswagen heeft met 17,4 miljard euro het grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget ter wereld. Dat is ongeveer net zoveel als de researchbudgetten van Google en Apple samen, maar grofweg half zoveel als de loonkosten van het bedrijf.

    • Bastiaan Nagtegaal