‘Deeltjes Boek-raket in lichamen MH17 aangetroffen’

In de lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 zouden deeltjes van een Boek-raket zijn aangetroffen. Dat meldt de NOS op gezag van een oud-leider van het internationale MH17-onderzoeksteam.

Foto: Yuri Kochetkov / EPA

In de lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 zijn deeltjes van een Boek-raket aangetroffen, dat meldt de NOS.

Ook in de brokstukken van het vliegtuig zouden sporen van zo’n luchtdoelraket zijn aangetroffen. De NOS baseert zich op Vasyl Vovk, de voormalige leider van de Oekraïense afdeling van het internationale MH17-onderzoeksteam.

Mogelijk nieuwe aanwijzing Russische betrokkenheid

Als officieel wordt vastgesteld dat de deeltjes afkomstig zijn van een Boek-raket, kan dat een nieuwe aanwijzing zijn voor de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. Boek-raketten worden door Rusland vervaardigd en geleverd.

Oekraïne heeft zelf een aantal Boek-raketten uit de Sovjet-tijd. Om uit te sluiten dat het een Oekraïense raket is geweest, heeft Kiev twee van de eigen Boek-raketten ter beschikking gesteld aan het onderzoeksteam.

Begin dit jaar concludeerde RTL Nieuws al dat vlucht MH17 is neergehaald door een Boek-raket. RTL-correspondent Jeroen Akkermans vond op de rampplek al een fragment dat volgens experts van een Boek-raket afkomstig zou zijn.