Coupplegers Burkina Faso aangeklaagd

Generaal Diendéré kort na het mislukken van de staatsgreep. Foto: AP Photo

De militairen die in september probeerden een staatsgreep te plegen in Burkina Faso worden er onder meer van beschuldigd de “veiligheid van de staat” in gevaar te hebben gebracht. Dat meldt persbureau AFP.

Aan coupleider Gilbert Diendéré en Djibril Bassolé, de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, worden elf misdaden ten laste gelegd. Zo zouden ze zich ook schuldig hebben gemaakt aan moord en samenspannen met vreemde strijdkrachten.

Bemiddeling stammenkoning voorkwam bloedbad

De couppoging startte met een gijzeling van de interim-regering van Burkina Faso. De militairen, die behoorden tot een elite-eenheid van het Burkinese leger, stonden frontaal tegenover een woedende menigte.

Een bloedbad dreigde, maar dankzij bemiddeling van koning Mogho Naaba van de Mossi, de grootste stam van het land, werd een treffen tussen de bevolking en de coupplegers voorkomen.

Diendéré erkende eind september voor het grote publiek zijn nederlaag en gaf de macht terug aan interim-president Michel Kafondo.

    • Sjoerd Klumpenaar