Christine zegt muzikaal nog weinig

De 27-jarige Franse zangeres Héloïse Letissier, alias Christine, maakt veel los bij een jong, vooral vrouwelijk publiek, bleek gisteravond in een uitverkochte Melkweg/Max, Amsterdam. De aanhang reageerde enthousiast op de elektronische liedjes, de dansers en op haar opmerkingen tussen de nummers door.

Als Christine and The Queens draagt ze een boodschap uit over een ‘veranderlijke seksuele identiteit’, waarbij men vrij is om te wisselen tussen homo of hetero, mannelijk of vrouwelijk. Zelf presenteert ze zich als ‘pan-seksueel’. Haar voorkomen is androgyn, haar stem is laag, met af en toe een uitstap richting hogere noten, als een jongensstem die ‘overslaat’. De nummers die werden gespeeld zijn afkomstig van haar debuut-cd Chaleur Humaine (2014) (Zie de Spotify-playlist hieronder). Liedjes als Paradis Perdus en het hitje Christine klinken onderkoeld, hebben nu en dan een verrassend intermezzo, maar zijn meestal nogal vlak. Live werden ze uitgevoerd door drie synthesizerspelers en gitarist. Christines grootste troef zijn de vier dansers die haar omringen in fraaie poses als swingende flamingo’s. Soepel danst de zangeres mee.

Christine, die zowel Engels als Frans zingt, werd het afgelopen jaar als veelbelovend aangemerkt, ook internationaal. Haar stijl doet denken aan die van Stromae, omdat ook zij nadenkt over het geheel van muziek, beeld en boodschap. Dat de uitvoering gisteravond niet perfect synchroon was, is daarbij geen probleem. Maar hoe sympathiek haar missie over seksuele gelijkheid ook is, muzikaal heeft Christine nog niet zoveel te zeggen.

Christine and the Queens: gehoord op 5 oktober, in De Melkweg, Amsterdam

    • Hester Carvalho