Bild deelt Duitse grondwet in het Arabisch uit

Bij alle plekken in Duitsland waar vluchtelingen worden opgevangen, wordt hij vandaag uitgedeeld: de speciale editie van Bild waarin de eerste negentien artikelen van de Duitse grondwet in simpele bewoordingen worden uitgelegd én naar het Arabisch zijn vertaald.

Over de speciale uitgave (40.000 exemplaren) schrijft Bild dat men in Duitsland dankzij de grondwet „al meer dan 65 jaar in vrijheid met elkaar samenleeft”. De krant lijkt tussen de regels door ook te waarschuwen: „We hebben dus geen nieuwe regels nodig: we hebben de grondwet, waar iedereen die hier woont zich aan moet houden.”

In het verleden was Bild vaak kritisch over vluchtelingen, maar de grootste krant van Duitsland (oplage circa 2,5 miljoen) voert sinds augustus – onder de noemer Wir Helfen – juist campagne vóór vluchtelingen, onder meer door te schrijven over de vele initiatieven om nieuwkomers te helpen. Vorige maand volgde een bijlage met veel praktische informatie in het Arabisch, zoals een plattegrond van Berlijn en een woordenlijst.

Gisteren meldde Bild op basis van een vertrouwelijk overheidsrapport dat de Duitse regering dit jaar 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen verwacht op te vangen. Een woordvoerder ontkende dat later, en zei dat de prognose nog steeds is dat er 800.000 tot 1 miljoen vluchtelingen Duitsland zullen binnenkomen.