Auteur Vandeloo overleden

De Vlaamse auteur Jos Vandeloo is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Vandeloo werd vooral bekend om zijn debuutroman De muur (1958) en het twee jaar later verschenen Het gevaar. Centrale thema’s in zijn werk waren uitzichtloosheid en de vergeefsheid van het bestaan.

Met die thematiek wilde Vandeloo de naoorlogse wereld beschrijven zoals zijn grote voorbeeld dat deed: Albert Camus. Schokkend vond Vandeloo, niet toevallig omschreven als de ‘Vlaamse Camus’, De vreemdeling (1942), Camus’ roman over de emotieloze kantoorbediende Meursault die ter dood wordt veroordeeld nadat hij een ‘Arabier’ van het leven heeft beroofd. Het boek maakte grote indruk op de Vlaamse auteur.

Vandeloo groeide op in een mijnwerkersgezin en studeerde in de jaren vijftig Nederlandse en Franse letteren in Antwerpen. In de jaren zestig werkte hij sportcommentator bij een Vlaams nieuwsstation.

Vanaf 1982 richtte hij zich volledig op het schrijven. Als schrijver bouwde Vandeloo een groot oeuvre, bestaand uit zo’n vijftig boeken. Ook schreef hij scenario’s voor televisie en toneelstukken.

„Zijn weergave van de sleur van het kantoorleven is perfect gedaan”, schreef deze krant naar aanleiding van een heruitgave van Vandeloos debuutroman De muur. In de roman wordt, net als in Camus’ klassieker uit 1942, een ambitieloze kantoorklerk opgevoerd. Zijn beroemdste boek bouwde Vandeloo op „als een schaakspel, met suggestieve zetten, aanvankelijk onzichtbare coördinaten en verrassende wendingen”.

    • Roderick Nieuwenhuis