Ambulancepersoneel staakt morgen - dat is voor het eerst

Twee ambulances op het Rokin in Amsterdam.
Twee ambulances op het Rokin in Amsterdam. Foto Olim Bajmat / NRC

Ambulancepersoneel legt morgenmiddag, verspreid over het land, het werk neer. Het is voor het eerst dat ziekenautomedewerkers een landelijke werkonderbreking houden, meldt FNV Zorg & Welzijn.

Staking in tien regio’s

De actie is een protest tegen het uitblijven van een goede cao. Ambulancemedewerkers voerden de afgelopen vijf maanden regionale acties voor meer koopkracht en goede arbeidsomstandigheden. Morgen is het eerste landelijke protest.

Van 12.00 tot 16.00 uur rukken ambulances alleen uit bij spoedgevallen. Geplande ritten met patiënten komen te vervallen.

Dit zijn de tien regio’s waar ambulancepersoneel morgen het werk neerlegt: Amsterdam, Rotterdam, Haaglanden, Utrecht, Noord-Holland Noord, Flevoland, Kennemerland, Oost-Nederland, Noord-Oost Gelderland en Gelderland-Zuid.

Doel van de staking

Gaat het ambulancepersoneel de komende weken vaker landelijk actievoeren? Een bestuurder van de bond zei tegen persbureau ANP:

“Totdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) akkoord gaat met een fatsoenlijke cao, blijft het ambulancepersoneel de komende weken actievoeren.”

Wat zijn de belangrijkste punten van verbetering voor het ambulancepersoneel? FNV Zorg & Welzijn:

“Naast goede afspraken over scholing, willen we ook duidelijke afspraken over een loonsverhoging van 2,5 procent en een aanvaardbaar ouderenbeleid.”

De FNV wil bijvoorbeeld dat medewerkers van 55 jaar en ouder niet meer verplicht nachtdiensten draaien. “Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.”