Aantal doden in Guatemala loopt verder op

Een reddingswerker legt bloemen op een graf in Santa Catarina Pinula. Foto Moises Castillo

Reddingswerkers in Guatemala hebben inmiddels meer dan 160 lichamen geborgen van mensen die omkwamen bij de aardverschuiving van donderdag. Het dodental is daarmee opnieuw flink opgelopen ten opzichte van gisteren, toen de reddingsdiensten nog van 131 slachtoffers spraken. Meer dan 300 mensen worden nog vermist.

Onder de slachtoffers waren in sommige gevallen gehele families, zo laat het hoofd van de landelijke reddingsdienst Conred vanmorgen aan persbureau Reuters weten. Zij zijn levend begraven onder een metersdikke laag modder. Voor de mensen die nog niet zijn gevonden, is volgens het hoofd van de reddingsdiensten weinig hoop.

Tot dusver is in Santa Catarina Pinula, de plaats die door de aardverschuiving werd getroffen, nog geen overlevende gevonden. De zoektocht naar vermisten wordt bemoeilijkt door de instabiele situatie in het dorp. Zo vonden gisteren opnieuw twee kleine aardverschuivingen plaats en vrezen reddingswerkers dat er meer zullen volgen.

De zoektocht gaat door

Desondanks is het hoofd van de reddingsdiensten, Sergio Cabanas, niet van plan de strijd op te geven. Hij zei vannacht tijdens een persconferentie:

“Onze vastberadenheid om door te gaan is groot. We houden niet op voor de klus helemaal is afgerond. Het doel is dat er niemand meer bedolven onder de aarde ligt.”

Guatemala wordt vaker getroffen door zware regenval en aardverschuivingen, maar zo dodelijk als die van donderdag zijn ze in jaren niet geweest. Vrijwel precies tien jaar geleden kwamen bij een vergelijkbare natuurramp honderden mensen om.

    • Joost Pijpker