China heeft enorm gebied nodig voor vleesproductie

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chinezen eten vlees, heel veel vlees en steeds meer vlees. Daarom heeft China een enorm gebied nodig voor vee. Hoe groot? Zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Financial Times vandaag.

De gemiddelde Chinees eet 57 kilo vlees per jaar. Dat is een kwart meer dan twaalf jaar geleden. En over nog eens tien jaar zal hij 74 kilo eten. Om genoeg vlees te produceren is dus een enorm gebied nodig. Dat heeft een consultant van PwC berekend in een rapport met de titel ‘China’s agricultural challenges’.

De verwachting is dat als gevolg China meer vlees zal moeten importeren uit het buitenland.

Enorm vrijhandelsverdrag bijna rond

Het is bijna rond: het vrijhandelsverdrag tussen twaalf landen gelegen aan de Stille Oceaan. Onderhandelaars zijn bijeen in het Amerikaanse Atlanta en boeken vooruitgang. Dat schrijft The Wall Street Journal.

De onderhandelingen zijn sinds 2008 aan de gang. Betrokken landen, als Japan, Mexico, Maleisië, Australië en Nieuw-Zeeland, weigerden lang gevoelige markten als landbouw en de auto-industrie te liberaliseren.

De twaalf landen zijn goed voor 40 procent van de wereldeconomie.

Wereldbank: Azië groeit minder snel door problemen China

De Wereldbank denkt dat het allemaal wat minder gaat in Azië dit en volgend jaar. Economen hebben de groeicijfers over 2015 en 2016 naar beneden bijgesteld. China zal dit jaar 6,5 en volgend jaar 6,4 procent groeien. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Er is meer onzekerheid en er zijn grotere risico’s, aldus de Wereldbank. Grondstofprijzen dalen, de Chinese economie doet het minder goed en een Amerikaanse renteverhoging kan een grote negatieve invloed hebben in de regio. Veel overheden, bedrijven en consumenten hebben geld in dollars geleend. Als de Amerikaanse rente omhoog gaat, kosten die leningen meer geld.

 

    • Melle Garschagen