Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

TNT geeft winstalarm af - overname door FedEx dichterbij

TNT heeft een winstwaarschuwing afgegeven na economische tegenwind in China, Brazilië en Australië. Aanleiding van het bericht was een aandeelhoudersvergadering waar besluiten zijn genomen die een overname door FedEx dichterbij brengen.

Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp.
Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp. Foto ANP / Remko de Waal

TNT heeft een winstwaarschuwing afgegeven voor het derde kwartaal. De pakketbezorger verwacht een aanzienlijk lagere winst dan in dezelfde periode vorig jaar door de tegenvallende economieën in Brazilië, Australië en China. Ook in Frankrijk is minder verdiend.

De investering van driehonderd miljoen euro in IT- en logistieke systemen die TNT gedaan heeft is niet de reden van de tegenvallende winst. Het probleem ligt volgens het bedrijf in de ‘wispelturige’ economische situatie in Brazilië, China en Australië. De teleurstellende resultaten in Frankrijk zijn volgens TNT het gevolg van ‘aanzienlijk lagere’ marges. Het bedrijf zegt vanaf 2016 wel structurele groei te verwachten, mede door besparingen die de investeringen moeten opleveren.

De waarschuwing gaat vooraf aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering waar het overnamebod van het Amerikaanse FedEx wordt besproken. Besloten is dat de grens voor het doorgaan van de overname door FedEx wordt verlaagd. Als 80 procent van de aandelen wordt aangeboden, gaat de overname door. Eerder was dat 95 procent. Tot 30 oktober kunnen aandeelhouders hun aandelen TNT verkopen aan FedEx, voor het reeds bekende bodvan 8 euro per aandeel. Het overnamebedrag is daarmee 4,4 miljard euro.

Vragen over mogelijke bezwaren tegen de overname van de Europese Commissie werden door president-commissaris Antony Burgmans slechts summier beantwoord. Hij heeft naar eigen zeggen “geen enkele aanleiding” om niet te vertrouwen op toestemming van Brussel. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging doet onderzoek naar de gevolgen van de overname voor Europese consumenten. Het aantal koeriersbedrijven in Europa gaat van vier naar drie (FedEx, USP, DHL). Een eerdere poging tot overname van TNT, door USP, strandde op mededingingsbezwaren. Volgens Burgmans is de situatie nu anders omdat FedEx nog nauwelijks actief is in Europa, en dat netwerk uitbreidt door TNT over te nemen.