‘VS treffen voorbereidingen voor groot offensief tegen IS in Syrië’

Een Amerikaans vrachtvliegtuig landt op een Turkse luchtmachtbasis. De VS voeren luchtaanvallen op IS uit vanuit Turkije.
Een Amerikaans vrachtvliegtuig landt op een Turkse luchtmachtbasis. De VS voeren luchtaanvallen op IS uit vanuit Turkije. Foto Serdar Yildiz / EPA

De VS gaan het offensief tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië opvoeren. De details zijn nog niet bekend, maar de The New York Times schrijft dat president Obama goedkeuring heeft gegeven om het aantal luchtaanvallen vanuit Turkije te verhogen.

De door Amerika geleide internationale coalitie tegen IS zou begonnen zijn met voorbereidingen om naast de gevechten in het noorden een tweede front te openen in het noordoosten van Syrië om de druk op Raqqa op te voeren, de stad die IS als uitvalsbasis heeft. De krant baseert zich op hooggeplaatste overheidsfunctionarissen.

Ook zou Obama afgelopen week voor de eerste keer het Pentagon toestemming hebben gegeven om de Syrische oppositie ter plaatse wapens en munitie te leveren. De bedoeling hiervan is om zo’n drie- tot vijfduizend Arabische strijders de tools in handen te geven om Koerdische strijders bij te staan in de strijd tegen IS. Ook zouden er plannen zijn om belangrijke goederenaanvoerlijnen van IS af te snijden.

Rusland zou Turks luchtruim hebben geschonden

De intensivering van de strijd kan een andere dynamiek van de gevechten tegen IS tot gevolg hebben. Het strijdtoneel is een stuk gecompliceerder geworden nu ook Rusland sinds vorige week is begonnen met het uitvoeren van bombardementen in Syrië. Het land voert naar eigen zeggen luchtaanvallen uit op IS-strijders, maar de internationale coalitie verdenkt het land ervan ook de Syrische oppositie te bombarderen. De Britse premier Cameron noemde het ingrijpen van Rusland afgelopen weekend nog een ‘ernstige fout‘.

Turkije heeft de Russische ambassadeur vandaag om uitleg gevraagd over schending van het Turkse luchtruim door een Russisch gevechtsvliegtuig. In een verklaring stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat twee Turkse F16’s een Russische straaljager moesten dwingen het luchtruim te verlaten. Turkije heeft de ambassadeur en de Russische minister van Buitenlandse Zaken te kennen gegeven dat als dit nog eens gebeurt “Rusland verantwoordelijk is voor de ongewenste incidenten”.

Moskou liet later weten dat de schending van het Turkse luchtruim per ongeluk was gegaan. Dat meldt de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Rusland heeft beloofd dat het niet nog eens zal gebeuren. Volgens Davutoglu zijn er communicatiekanalen tussen Ankara en Moskou die ervoor zouden moeten zorgen dat vliegtuigen voortaan niet meer zomaar het Turkse luchtruim binnenkomen.