Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘VS bereiden offensief voor op IS in Noordoost-Syrië’

De internationale coalitie onder leiding van de VS treft voorbereidingen voor een groot offensief in Noordoost-Syrië. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gezegd tegen The New York Times. Het is een reactie op de Russische interventie in Syrië en moet druk zetten op Raqqa, de hoofdstad van de Islamitische Staat (IS).

President Obama heeft vorige week de voorbereidingen voor het offensief in gang gezet. Hij gaf het Pentagon opdracht voor het eerst direct munitie en wellicht ook wapens te leveren aan de Syrische oppositie. Zo’n 3.000 tot 5.000 Arabische rebellen moeten zich voegen bij 20.000 Koerdische strijders in het noordoosten. Ook gaf Obama de opdracht de luchtaanvallen boven Syrië te intensiveren.

Intussen heeft Turkije de Russische ambassadeur op het matje geroepen nadat een Russisch gevechtsvliegtuig dit weekend het Turkse luchtruim schond. Turkije stuurde twee F-16’s om het Russische toestel te onderscheppen en terug naar het Syrische luchtruim te dirigeren. De Turkse regering waarschuwde dat Rusland verantwoordelijk zal worden gehouden voor „elk ongewenst incident”.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken voert Rusland in Syrië een „klassieke assymmetrische oorlog” – het zegt tegen IS te strijden, maar eigenlijk zijn ze president Assad aan het steunen. „Probeer maar eens met de Russen te praten. Ze blijven hun propaganda gewoon herhalen, echt ongelooflijk.”