Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Volkswagen geeft gesjoemel met 8 miljoen auto’s in EU toe

Volkswagen zegt dat er in Europa met de software van 8 miljoen dieselauto’s is gesjoemeld om zo emissietesten te omzeilen. Dat schrijft de Duitse autofabrikant in een brief aan het Europees Parlement waarop AP beslag heeft weten te leggen.

Het logo van Volkswagen op het stuur van een auto van de Duitse autofabrikant.
Het logo van Volkswagen op het stuur van een auto van de Duitse autofabrikant. Foto Markus Schreiber/AP

Volkswagen zegt dat er in Europa met de software van 8 miljoen dieselauto’s is gesjoemeld om zo emissietesten te omzeilen. Dat schrijft de Duitse autofabrikant in een brief aan het Europees Parlement waarop AP beslag heeft weten te leggen.

In de brief, die dateert van 2 oktober, zegt Volkswagen dat het om diesels gaat met 1,2, 1,6 en 2,0 liter dieselmotor. De brief is ondertekend door Thomas Steg, een van de belangrijkste lobbyisten van het Duitse concern. Het bedrijf schrijft verder dat het alle voertuigen zal terugroepen en dat het de kosten daarvoor zal aanvaarden.

Volkswagen had tot nu toe toegegeven dat er wereldwijd in 11 miljoen auto’s frauduleuze software is geïnstalleerd. Het is onduidelijk of dat getal nu stijgt.

Uitgebreid excuses

Volkswagen doet er alles aan de gevolgen van het emissieschandaal in te perken. Gisteren plaatste het in Duitse zondagkranten paginagrote advertenties waarin het concern uitgebreid excuses maakt aan zijn klanten.

Intussen ondervinden ook andere spelers in de auto-industrie de gevolgen van de Volkswagencrisis. De Duitse toeleverancier Schaeffler maakte vanochtend bekend de aandelenuitgifte bij de voorgenomen beursgang van het bedrijf te verlagen van 166 miljoen naar 75 miljoen stuks. Ook is de beursgang met vier dagen uitgesteld naar eind deze week.

Oorzaak is de onrust die is ontstaan op de aandelenmarkten sinds het gesjoemel van Volkswagen is uitgelekt. Ruim 10 procent van de omzet van Schaeffler komt van Volkswagen.