Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Vlaams schrijver Jos Vandeloo op 90-jarige leeftijd overleden

Jos Vandeloo
Jos Vandeloo Foto ANP

De Vlaamse auteur Jos Vandeloo is op 90-jarige leeftijd overleden. Vandeloo is vooral bekend om zijn debuutroman De muur (1958) en Het gevaar (1960). Centrale thema’s in zijn werk waren uitzichtloosheid en de vergeefsheid van het bestaan.

Met die thematiek wilde Vandeloo, ook wel ‘de Vlaamse Camus’ genoemd, de naoorlogse wereld beschrijven zoals zijn grote voorbeeld dat deed: Albert Camus. Camus’ roman De vreemdeling maakte grote indruk op de Vlaamse auteur.

De muur

Vandeloo groeide op in een mijnwerkersgezin en studeerde in de jaren vijftig Nederlandse en Franse letteren in Antwerpen. In 1960 was hij sportcommentator bij een Vlaams nieuwsstation. In 1982 werd hij full-time schrijver.

Vandeloo bouwde als schrijver een groot oeuvre en schreef zo’n vijftig boeken. Hij maakte ook scenario’s voor televisie en toneelstukken.

Modiano

Vandeloo’s debuut De Muur uit 1958, over een man die bij een niet nader genoemd kantoor solliciteert naar een ambtenarenbaantje, geldt als een van zijn bekendste werken.
Op basis van dat boek vergeleek NRC-recensent Kester Freriks Vandeloo met Nobelprijswinnaar Patrick Modiano:

‘Vandeloo heeft zijn boek opgebouwd zoals de Franse auteur Patrick Modiano dat heeft gedaan. Als een schaakspel, met suggestieve zetten, aanvankelijk onzichtbare coördinaten en verrassende wendingen.’

Vandeloo is 90 jaar geworden.