Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Anti-islampartij Australië biedt Wilders steun

De nieuwe Australische anti-islampartij Australia Liberty Alliance (ALA) heeft protest aangetekend tegen de vastgelopen visumaanvraag van Geert Wilders. De PVV-voorman zou op 20 oktober in Perth de Australische zusterorganisatie van de PVV lanceren, maar Wilders is volgens verschillende Australische media door het ministerie van Immigratie in de wachtkamer gezet. ALA denkt dat Wilders opzettelijk de toegang tot het land wordt ontzegd en noemde de kwestie bij monde van voorzitter Debbie Robinson een „aanval op de vrijheid van meningsuiting”. Robinson liet weten verbaasd te zijn dat ook „onder de nieuwe, liberale regering blijkbaar niets is veranderd”. Het is niet voor het eerst dat Wilders problemen heeft met het verkrijgen van een Australisch visum. Ook in 2012 mocht hij het land niet in. (NRC)